The latest on travel, languages and culture by EF Education First

12 FANTASZTIKUS KARÁCSONYI HAGYOMÁNY A VILÁGBÓL

Egy csomó dolog van, amit szeretni lehet a Karácsonyban – kaja, család, barátok és még nagyon sok más dolog is, amik igazán különlegessé teszik ezt az ünnepet. Az országok kialakították a saját karácsonyi hagyományaikat a világ minden táján. Összegyűjtöttünk Nektek párat, amik nem csak királyak, hanem még cukik is – nyugodtan vegyétek át ezeket a szokásokat vagy alakítsátok át úgy, hogy ez a Ti ünnepeteknek megfelelő legyen.

1. KARÁCSONYI CSIRKE

A kárcsony az evésről is szól, Japánban az evést három betűvel társítják, ez a három betű pedig a: KFC. Emberek tömege megy el ilyenkor az amerikai étteremlánc egyik éttermébe enni. Ragadj meg egy dobverőt (alsócombot) és énekeld – “Kurisumasu ni wa kentakkii!” vagyis “KFC-t karácsonyra!“ A KFC-ben evés hagyománya egy 1974-es marketing kampányig vezethető vissza és a mai napig a KFC rögzíti a legnagyobb profitot a szenteste napján.

2. SZERENCSÉS SZÁMOK

Amióta a 19. században a Spanyol nemzeti lottó kihirdette az év legnagyobb nyereményét az “El Gordo”-t másnéven a “The Fat One”-t azóta hatalmas társadalmi eseménnyé vált, hogy December 22.-én az emberek egy tucat sorjegyet vesznek és reménykednek, hogy ők lesznek a szerencsés nyertesek. A kihúzott számokat hagyományosan egy 22 főből álló iskolás kórus énekli el valamint egy egész ország nézi lélegzetvisszafojtva a karácsonyi csodában reménykedve.

3. KARÁCSONYI FARÖNK

Ha nem vagy a karácsonyfák rajongója, akkor esetleg tetszhet ez a karácsonyi farönk? Spanyolország egyes részein Tió de Nadal (a Karácsonyi Farönk) hozza az ajándékokat – ez egy fadarab, arccal és végtagokkal díszítve. Ennek a kis rönknek nem csak annyi a funkciója, hogy az ajándékokat hozza a családok számára, hanem enni is kap, illetve be is takargatják, hogy kényelmesen érezze magát karácsonyig. Aranyos, nem? És a mese nem ér véget “boldogan-éltek-amíg-meg-nem…”-mel: Szenteste a család a kandallóba dobja a szegény kis tuskót és botokkal ütik, amíg ki nem… khmm… üríti az ajándékokat és a cukorkákat. Talán itt az ideje, hogy megemlítsük, hogy a Tió de Nadal beceneve Caga Tió… aminek a neve… klikkelj.

4. SEPRŰK ÉS FELMOSÓK

Norvégiában az emberek elrejtik a seprűket és a felmosókat – nem azért, mert azt szeretnék, hogy ne legyen tisztaság, hanem mert kicsit babonások és megakarják akadályozni, hogy a rossz szellemek visszatérjenek a földre, és ellopják egy körre a felmosókat és a seprűket és repkedjenek a karácsonyi égbolton.

5. KARÁCSONYI PÓKOK

Akár hiszed, akár nem, olyan is létezik, hogy karácsonyi pók. Ukrajnában a karácsonyfát pókhálóval díszítik – de nyugi, nem kell kiborulni, ezek csak dísztárgyak, amelyek úgy néznek ki, mint a pókháló és állítólag szerencsét hoznak. A mese egy szegény asszonyra vezethető vissza, aki nem engedhette meg magának, hogy dísztárgyakkal díszítse a karácsonyfáját. Másnap, amikor reggel felébredt, a fát pókháló borította, ami csodálatosan csillogott a napfényben. Más országokban is, mint például Németországban vagy Lengyelországban úgy vélik, jó szerencsét hoz, ha egy pókot vagy pókhálót találnak a karácsonyfán.

6. A MIKULÁS POSTALÁDÁJA

Fogadok, hogy mindannyian írtatok már levelet a Mikulásnak, de tudtátok-e azt, hogy valóban létezik egy címe, ahová írni lehet neki. Az ő postaládája Kanadában van és, ha December 16-ig írsz neki, akkor válaszolni is tud, több mint 30 nyelven, beleértve a Braille-t is. Csak küld el a leveledet a Mikulásnak címezve erre a címre: North Pole H0H 0H0, Canada. Ez ingyenes és bélyeg sem szükséges rá – mert a Mikulás olyan király. Szóval ez az irányítószáma az Északi-sarknak.

7. KARÁCSONYI UBORKA

A karácsonyi uborka biztosan a kedvenc karácsonyi dekorációd lenne, mert azt jelenti, hogy ha megtalálod kapsz egy extra ajándékot: sok országban ezt a fura alakú díszt elrejtik valahol a karácsonyfán és aki megtalálja, kap egy extra ajándékot vagy csak egy nagy adag szerencsét. Az nem világos, hogy ez a hagyomány honnan származik, de az biztos, hogy együtt tudunk vele élni, amíg megkapjuk érte az extra ajándékunkat.

8. ÍRÁNYMUTATÓ CSILLAG

A világ egyes részein, mint például Ukrajnában vagy Lengyelországban csak a megfelelő időben lehet kinyitni az ajándékokat. A család legfiatalabb gyermekének kell fürkészni az égboltot, és amikor megjelennek az első csillagok, akkor lehet kinyitni az ajándékokat. Az első csillag lesz a jel, hogy elkezdődhet a bontogatás. (Abban az esetben, ha az ég be van borulva, akkor a családból valaki fogja eldönteni, hogy mikor jöhet el az idő.)

9. KARÁCSONYI PUDING

Puding – minden ízben és állagban – egy népszerű karácsonyi öröm. Szlovákiában és Ukrajna egyes részein a puding nem csak a szívet melegíti fel, hanem a jövőt is megjósolják belőle: a család legidősebb férfi tagja vesz egy kanál pudingot, és feldobja a mennyezetre. Minnél több marad fent, annál szerencsésebb leszel.

10. DONALD KACSA

Fontos svéd karácsonyi hagyománynak számít a “Donald Duck Special”. Ez egy 1 óra hosszú TV show, ami karácsony napján meg 15:00-tól. Az ünnepet mindig ehhez igazítják azért, hogy a család nézni tudja a műsort együtt.

11. KARÁCSONYI SZÖRNYEK

A karácsony a meghidtségről és az ünnepi hangulatról szól, ezért is lehet, hogy a gyerekeket szörnyekkel szokták rémisztgetni, hogy jól viselkedjenek legalább egy hónapra az évben. Ilyen rémisztő dolgok szoktak lenni például a “karácsonyi rendőrség” vagy a Jólakötturinn az izlandi karácsonyi macska. Aranyosnak hangzik, de valójában ijesztő, a Jólakötturinn megeszik a gyerekeket. Azaz azok a gyerekek, akik nem végzik el rendesen a házimunkát, nem kapnak új ruhákat karácsonyra. Nyávogós Karácsonyt!

12. GÖRKORCSOLYÁZÁS

A díjat legmenőbb karácsonyi módon közlekedő város kapta, amely Venezuela fővárosa Caracas: az emberek nem hagyományos módon mennek el a karácsonyi misère. Nem, ők görkorcsolyáznak. Egyes városrészeket például teljesen lezárnak, így mindenki nyugodtan korizhat el a templomba.

Share this post

Latest post from Culture

Stay Informed

Receive all the latest news and posts from Innovation Voice straight into your inbox

or get the rss feed

Thank you!

You are now subscribed. We’ll see you soon.