Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

FOLYÉKONYAN BESZÉLSZ EGY NYELVET, HA…

FOLYÉKONYAN BESZÉLSZ EGY NYELVET, HA…

Ha sok időt töltesz külföldön, elmerülsz a kultúrában, történelemben, és persze a nyelvben, teljesen magabiztosnak érezheted magad. Új barátokat szereztél, hozzászoktál az ottani élethez, és már furcsállod, hogyan lehettél botladozó kezdő az adott nyelvben. Felmerülhet benned a kérdés: Folyékonyan beszéled a nyelvet?

A folyékonyan beszélés képességét nehéz meghatározni. Azok, akik sosem tanultak idegen nyelven, úgy képzelik el, hogy bevágod az összes szótárat és botladozás nélkül, 100 százalékos teljesítményt nyújtasz bármilyen beszédhelyzetben. Persze, ha ezzel határoznánk meg, akkor az anyanyelvedet se beszélnéd folyékonyan.

Ehelyett gondoljunk rá úgy, hogy képes vagy gyorsan és könnyen kifejezni magad a legtöbb szituációban, a legtöbb lehetséges partnerrel.

Szóval hogyan állapíthatod meg, hogy folyékonyan beszéled az adott nyelvet? Egyszerűen, csak figyel a jeleket, melyekből hetet össze is gyűjtöttünk neked.

1. AZ EMBEREK NEM EGYSZERÜSÍTIK LE A BESZÉDÜKET

Mikor még új voltál a nyelvben, minden helyzet ijesztő volt számodra, és ezt a veled beszélők észre is vehették, ezért lelassították a beszédtempójukat, és egyszerű mondatokat használtak. Ha ilyen már nem történik veled, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó úton haladsz.

2. HALLGATÓZNI TUDSZ

Ha beülsz egy kávézóba, vagy bárba, a körülötted zajló beszélgetések nem olvadnak bele a háttérbe, ki tudod szűrni, miről van szó. Ez egy remek mérföldkő, hiszen innentől kezdve nincs szükséged a veled beszélők gesztusaira, hogy megértsd őket.

3. A HUMOR VILÁGA BEFOGADOTT

Már nem csak az átlagos humort érted meg, de a szóviccek is könnyedén leesnek. Ez egy olyan állomás, amit ki kell élvezed, hiszen az adott kultúra egy teljesen új oldalát ismerheted meg.

4. NÉHA ELFELEJTED, MILYEN NYELVEN OLVASOL

Ez valószínűleg lehetetlennek tűnt kezdőként, és most mégis itt vagy. Ha néha elolvasol valamit, és utána visszagondolsz, nem vagy benne biztos, hogy melyik nyelven olvastad. Ez azt jelenti, hogy gond nélkül tudsz már váltani a két nyelv között, amit csak azok képesek megtenni, akik remekül beszélik őket.

5. A HIVATALOS ÜGYEK NEM RIASZTANAK MEG

Mikor még kezdő voltál, egy hivatalos ügy – bank, posta, orvos – ijesztőnek tűnt, féltél, hogy nem fogod tudni, mit mondj, vagy nem értesz meg szavakat, de mostanra ez már nem probléma.

6. JÓL TUDSZ KÁROMKODNI

Az anyanyelviek előszeretettel tanítanak káromkodásokat az újoncoknak. Mikor te kezdtél, megeshet, hogy megtanították neked valamelyik igen illetlen kifejezést, és azt mondták ez a „Szép napunk van”. Mostanra viszont, nemcsak, hogy használni tudod ezeket a szavakat, de tudod, hogy mikor, és hova illenek, tudod őket keverni és formálni. Ha nem is szoktál káromkodni, a tény, hogy tudnál, megmutatja, hogy mennyire is vagy profi.

7. ÉSZREVESZED A HIBÁIDAT

Azok, akik folyékonyan beszélnek egy nyelvet, ugyanúgy hibázhatnak – és hibáznak is -, de a különbség, hogy észreveszik, ha hibáztak. Ha már te is képes vagy erre, esetleg azonnal javítod is magad, akkor gratulálunk, mert fényévekre vagy azoktól, aki még nem tették meg ezt az ugrást.

Töltsd ki nyelvi tesztünket!TUDJ MEG TÖBBET
Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up