Történetünk

A
kezdetek

Az 1960-as évek elején egy fiatal svéd, Bertil Hult életében először utazott Angliába. Diszlexiásként az iskola mindig is komoly kihívást jelentett a számára, ezért is érte hatalmas meglepetésként, hogy az angol nyelvet milyen könnyedén tudta elsajátítani Angliában.

Bertilben kezdett kialakuni a meggyőződés, hogy a tradícionális, osztálytermi tanulás talán nem minden esetben a legcélravezetőbb. 1965-ben elhatározta, hogy létrehoz egy kis céget, aminek az Europeiska Fereiskolan (Európai Vakációs Iskola – röviden EF) nevet adta, és amely a nyelvtanulás és külföldi utazás kombinációjával rukkolt elő. A program neve Språkresor, azaz Nyelvi Utazás lett, amely a világon egyik legelsőként vitte ki az oktatást sikerrel az osztályteremből.

Napjainkban a tapasztalat alapú tanulás a modern oktatás egyik sarokköve. Az EF számára ez a koncepció adta az alapot minden programja megalkotásához az elmúlt 50 évben. Ez az egyszerű, egyúttal rendkívül hatásos módszer tett bennünket a világ legnagyobb képző szervezetévé.

Bármennyire is nehéz ezt ma elképzelni, külföldre utazni nyelvtanulás céljából, még nagyon radikális elképzelésnek számított 1965-ben. Hála egy diszlexiás egyetemistának, ma már nincs ebben semmi különös.