Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

6 LÉPÉS A CV MENYORSZÁGIG ÉS MÁRIS A KUPAC TETEJÉN LESZEL

6 LÉPÉS A CV MENYORSZÁGIG ÉS MÁRIS A KUPAC TETEJÉN LESZEL

Az önéletrajz, másnéven CV gyarkorlatilag az ember szárnya lehet a munkaerő piacon.

Segíthet Neked egy remélhetőleg jó első benyomást tenni a leendő munkáltatódra.

Annak ellenére, hogy nagyon sok jól bevállt formája létezik már a CVk-nek (Észak Amerikában például a sokkal rövidebb formátum az elterjedtebb), sosem árt használni a jól bevállt tippeket és trükköket és hozzáadni egy kis személyiséget.

Kövesd az alábbi lépéseket és garántáltan a menedzser halom tetején leszel a CV-del.

  1. Szabd magadra

Nagyon ellentétesnek fog hatni hogyha egy időben jelentkezel egy marketing gyakornoki illetve egy kávé barista állásra. Még ha ugyarra pozícóra is jelentkezel, ugyanabban az iparágban mindig olvasd előtte el a munkaköri leírást.

Habár nem kell minden alkalommal átszerkeszteni az egészet, de ne csak egy másolás beillesztéssel old meg a motivációs levelet.

Profi tipp: tedd a CV-d relevánssá az eddigi munkáid sorrendjének megváltoztatásával, így a legfontosabb info azonnal “kiugrik” a lapról és nem kell a szövegben keresni.

  1. Légy része a megoldásnak

Ne azt kérdezd meg, hogy a munkáltató mit tehet érted, hanem, hogy te mit tehetsz a munkáltatóért. Végtére is, nem arra kívácsiak, hogy hogyan támogathatnak téged anyagilag.

Ennek egy módja, hogy rögtön az elején egy 1-2 mondatos objektív álláspontot fogalmazunk meg, ha úgy tetszik mini intróval nyitunk a lap tetején. Ahelyett, hogy azt mondanád el a munkáltatódnak amit már tud rólad inkább azt mond el, hogy ki vagy te és mitől leszel ilyen szenvedélyes (persze valahogy úgy fogalmazva, hogy az adott munkához legyen köze) és hogyan tudnál hozzájárulnia a cég sikeréhez. Győződj meg róla, hogy rövid és lényegretörő voltál.

Profi tipp: az objektív álláspontodad formázd szimpatikusabbá, legyen dőlt, fekete helyett szürke a betű színe stb. (Fontos, hogy ne vidd túlzásba a formázást és, hogy az egész CV tiszta és professzionális megjelenésű legyen.

  1. Mutasd meg a képességeidet

Sorold fel először a szakmai tapasztalataidat majd a tanulmányaidat. Ezek a legmeghatározóbb információk rólad és ezzel tudsz kitűnni. Akkor is, ha most diplomáztál, részmunkaidős állást vállaltál vagy csak önkéntesként dolgoztál valahol.

Profi tipp: Győződj meg róla, hogy a szakmai tapasztalataid és a tanulmányaid egyértelmű fejlécekben és pontokba szedve helyezkednek el ezzel is a szervezettséget sugározva.

Ne feledd, ha könnyen olvasható, sokkal nagyobb esély van rá, hogy valaki tényleg végigolvassa és aztán behív egy állásinrerjúra.

  1. Emeld ki az erősségeidet

Fontos dolog kiemelni, hogy jártál külföldön, esetleg már éltél is ott mivel ez a tapasztalat különösen fontos szerepet játszik a szervezési készségedben de úgyanúgy előnyödre válhatott a kommunikációs készségeidnél. Megtanultad leküzdeni az akadályokat valamit kreatív problémamegoldó készségekkel is rendelkezel. Független vagy, rugalmas és bármilyen kultúrában megállod a helyed? NANÁ!!!

Profi tipp: Ha szenvedélyes világjáró vagy a személyes adataidnál mindenképpen említsd meg küföldi tapasztalataidat/tanulmányaidat. Ez különösen fontos ha egy nemzetközi cégnél vagy külföldön vállalnál munkát.

  1. Készíts egy listát amit kétszer ellenőrzöl

Használj kis listát, hogy biztosan ne maradjon ki semmi fontos. Említsd meg, hogy megoldás-orientált vagy tele képességekkel és erősségekkel, hogy biztosan a halom tetején legyél!

Válassz egy klasszikus betűtípúst amely bármilyen felületen jól fog mutatni. Arial vagy Helvetica egyaránt jó választás lehet.

Válaszd meg úgy a betűméretet, hogy jól olvasható legyen. Az apró szavak olvasása irritálóak lehetnek a szemnek és nem vezetnek interjúhoz.

A szöveges részt hagyd meg fehér háttérrel ezzel is növelve az olvashatóságot és profi megjelenést biztosítva.

Ellenőrizd a helyesírást és a nyelvtant. A hiba nem megengedett! Anya, apa, barát vagy egy barátnő mindenképpen ellenőrizze le a végeredményt mielőtt elküldöd! (Egy ostoba hiba elég rosz első benyomást tehet.)

Mentsd le és PDF fájlként küld el, így nem lesz gond az elrendezéssel és mégiscsak meggyőzőbb ilyen formában mint egy Word dokumentum.

  1. Győződj meg róla, hogy az online profilod is hibátlan

Az CV-d tökéletes, készen állsz rá,  hogy jelentkezz álmaid állására. Most kell megbizonyosdnod róla, hogy az online profilod is tökéletes. A Google keresés lehet ennek a legjobb formája. A potenciális munkaadód valószínűleg rád fog keresni az interneten így nagyon fontos, hogy itt is minden rendben legyen rólad. A LinkedIn profilod egyezzen az önéletrajzoddal, a Facebookodon ugyanígy! Fontos, hogy a referenciád közül is minden eléhetőség aktív és megbízható legyen, az előző főnököd, munkatársad elérhetőségei, stb.

Profi tipp: Ne felejtsd el, hogy a LinkedIn profilod is tartalmazza a nyelvi készségeidet, különösen ha nemzetközi munkára pályázol. Az angol nyelvnél ajánlott az EFSET teszt kitöltése a tudásod igazolásához.

Fejleszd velünk nyelvi készségeidet!TUDJ MEG TÖBBET
Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up