Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

ÚJRA ISKOLA: 10 MÓDSZER ARRA, HOGY JOBBAN KEZDŐDJÖN

ÚJRA ISKOLA: 10 MÓDSZER ARRA, HOGY JOBBAN KEZDŐDJÖN

Ilyen korban nagyon sokat gondolkodunk azon, hogy minek is ez az egész, ha mindent megcsinálnak nekünk a gépek, és minden gombnyomásnyira van. Mikor volt a holdra szállás? Keress rá a Google-ben! Zene kéne? Youtube. Ki kellene számolni, hogy mennyi 110-nek a 67 százaléka? Számológép, sőt, telefon.

Igen, ezek az információk pár pillanat alatt elérhetőek számodra, de az iskola és az egyetem sokkal több ennél, még ha nem is érzed ezt. Nem csak az alapműveltségről van szó, hanem arról, hogy megtanulj tanulni, de ez sem a legfontosabb. Ami igazán számít, az a közösség, amiben vagy, nem csak az osztálytársak, hanem a tanárok is.

De visszamenni az iskolába egy hosszú nyári szünet után mégsem olyan egyszerű. Hogy kevésbé fájdalmassá tegyük az egészet összeállítottunk egy listát, ami hasznos lehet, mikor eljön a súlyos nap.

1. ÁLLJ ÁT ISKOLAI IDŐSZÁMÍTÁSRA

Nem lehet hajnali 2-től délig alvásról pillanatok alatt átállni 6-kor kelésre, így jó, ha egy héttel előbb, kis adagokban kezdesz korábban feküdni és kelni – ha eddig kettő körül feküdtél, akkor holnap fél kettőkor, utána egykor, stb. És persze kezdj el ébresztőket beállítani egyre korábbi időpontokra. A legjobb, ha az iskola előtti napon már ütemterv szerint kelsz és fekszel.

2. CSINÁLJ LISTÁT A TEENDŐIDRŐL

Írd össze, hogy mit kell csinálnod és venned, így ha azok megvannak, tudod, hogy készen vagy, és a dolgozatoknál is nagyobb ellenséget győzöl le: a halasztást.

3. ELŐZŐ ESTE PAKOLJ ÖSSZE

Ha kicsit is hasonlítasz rám, akkor az ünneplődet az évnyitó reggelén keresed elő, és ötleted sincs, hol az egyetlen fekete cipőd, amikor 5 perce kellett volna indulnod. Tényleg rengeteg időt és stresszt spórolsz, ha már előző, vagy előző előtti este megvan minden.

4. REGGELIZZ

EGYÉL! Tényleg, nagyon fontos, akár otthon, akár bent, de 10 előtt már legyen benned valami, mert nem egészséges, ha ebéd előtt nem ettél semmit egész nap – és az éjféli „gyorsancsakegyszendvicset” nem számít.

5. TERVEZZ

Mivel mész? Kocsival? Busszal? HÉV-el? Teljesen mindegy, tudd, hogy mikor kell indulnod. Legtöbbünknek van egy reggeli rutinunk – ugyan az a hely, ugyan abban az időpontban – de lehet, hogy a szünet alatt változott a menetrend, vagy mások lettek a járatok. Ezen kívül töltsd fel a telefonod, pótakkud, mindent. Könnyen elfelejtjük az első napokon, és nincs is rosszabb, mint az úton látni, hogy „Csatlakoztassa a töltőt!” Plusz pakold el a fülhallgatódat, ha zenehallgatós vagy, a könyvedet, ha olvasós, vagy mindkettőt – mindezt előző este.

6. NÉZD MEG AZ ÓRARENDED

Ha előre tudod az órarended és új iskolába/egyetemre mész, akkor mindenképpen tanuld be a termeket, tudd, hogy mennyi idő kell, hogy A-ból B-be érj, elkerülve ezzel a kínos helyzeteket, mikor tíz perce szaladgálsz a rossz épületben – főleg egyetemistáknak probléma ez.

7. MARADJ A TANÁR JÓ OLDALÁN

Nem mondom, hogy minden nap vigyél neki ajándékot, vagy ülj mindig az első sorban, de segít, ha nem úgy indítasz minden évet, hogy a tanárok előre tudják, hogy rád kell figyelniük. Ne késs folyton, ezzel megmented magadat a kínos helyzetektől – mert azzal kezdeni, hogy folyton késel, mégsem jó móka. Ráadásul ha jóban vagy a tanárral, elnézheti, ha valamit késve adsz be.

8. BARÁTKOZZ

Tartsd meg a régi barátaidat, de próbálkozz újakat is szerezni. Menj közösségi programokra, egyetemi gólyahétre, mert minél több embert ismersz, annál könnyebben tudsz leállni beszélgetni valakivel, és nem kell egyedül lenned, mert a többieknek épp órájuk van. Csatlakozz az érdeklődési körödnek megfelelő csoportokhoz, legalább egyhez, így hasonló emberekkel ismerkedhetsz. Próbálkozhatsz felsőbb évfolyamosokkal is barátkozni, mert jó tippjeik lehetnek a tanárokkal kapcsolatban. A barátok teszik az iskolát azzá, ami, szóval ne hagyj ki egy barátságot se.

9. NE KÖLTEKEZZ

Még mindig csak diák vagy, szóval ne költsél el mindent egy nap alatt, és próbálj ésszel bánni a pénzzel a hétvégéken is.

10. FEDEZD FEL MAGAD (ÚJRA)

Ez a személyiségfejlődés és az önmegismerés időszaka, hát használd ki. Próbálj meg azzá válni, akivé mindig is akartál. Vállalj be nehezebb dolgokat és ne engedj, ha akadályba ütközöl. És a legfontosabb, maradj hű önmagadhoz, még ha változol is.

Jegyezd meg, hogy minél kevesebbet jártál eddig iskolába, annál könnyebb az életed. Szabad vagy, használd ki, élvezd, ameddig tudod. Ha nem bulizol még egyetemen se, akkor meg fogod bánni később.

Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up