Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

13 HÁTBORZONGATÓ TÉNY A HALLOWEENRÓL

13 HÁTBORZONGATÓ TÉNY A HALLOWEENRÓL

Adrenalin löket egy kísértetjárta házban, töklámpások faragása és az éves édességadag beszerzése. Erről tudhatjuk miért a Halloween az egyik legkedveltebb ünnep az évben- különösen az Egyesült Államokban. Lássuk tehát a 13 leghajmeresztőbb tényt Október 31. napjáról.

1. EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT

Ha hiszed, ha nem a Halloween születési helye nem egy cukorkagyár: Az ünnep már körülbelül 6000 éves és úgy vélik, hogy i.e. 4000 körül keletkezett Írországban.

2. ÉLVE VAGY HALVA

A Halloween eredete egy ősi kelta fesztiválhoz a “Samhein”-hez köthető- Az ünneplés mindíg a betakarítási szezon végét jelentette. Akkoriban a Gallok azt hitték, hogy Október 31.-én a határ kicsit homályos az élők és a holtak világa között és a hallottak ilyenkor visszatérhetnek az életbe és mindent megbosszulhatnak az élőkön. Mi lehet a módja, hogy elijesszük a halottakat? Viselj jelmezt és maszkot.

3. KA-CHING!

A Karácsony mögött a Halloween a második legtöbb bevételt hozó ünnep az Egyesült Államokban. Az amerikaik nagyjából 6,9 milliárd dollárt költenek a Halloweenra- ennek a pénzek a nagy része jelmezekre, édességre és partikra megy el. Meglepően sokan költenek pénzt a kisállataik beöltöztetésére is.

4. MIT JELENT A TITANIC ÉS MIT LEHET CSINÁLNI VELE?

Csak az Egyesült államokban 6,9 milliárd dollárt költenek ebből 2,9 milliárd dollár Halloweeni cukorkákra megy el. Mennyi édességet lehet venni ebből a pénzből? Közel 600 millió fontnyit, (kb 272 millió kg) nagyjából 6 Titanic méretű hajó súlyának felel meg.

5. CUKORKA BONTÁS

Az átlagos amerikai körülbelül 3,4 font (kb. 1,5 kg) Halloweeni cukorkát eszik- ez megfelel egy kosztümös törpe csivava súlyának.

6. BESZÉLJÜNK A CUKORRÓL

A “Trick or treating” vagyis a jelemezben való átkopogtatás a szomszédokhoz édességért egy finom és sikeres mozgalom lehet. A gyerekek mintegy 7000 kalóriát fogyasztanak el Halloweenkor. (nagyjából 66 banánt kellene megenned ahhoz, hogy elérd a 7000 kalóriát)

7. BOO!

Félsz a Halloweentől? Akkor valószínáleg Samhainophobia-n szenvedsz- Ez a Halloweentől való félelmet jelenti.

8. MELYIK A BOSZORKÁNY?

Próbáld ki, hogy kifordítva veszed fel a ruháidat, és visszafelé sétálsz. A legenda szerint ez lehetőve teszi, hogy láss majd egy boszorkányt éjfélkor.

9. A NAGY ÖREG SÜTŐTÖK

A világ legnehezebb sütőtökje egy svájci kertben nőtt 2096 fontot (950 kg) nyomott, ez megfelel egy kisebb autó tömegének.

10. JACK O’LANTERNS

A sütőtök és a Halloween legalább annyira összekapcsolódik mint az édesség és a Halloween: A sütőtök faragás nem csak jó szórakozás, hanem erről is úgy tartják, hogy elriasztja a gonosz szellemeket, szóval faragásra fel!

11. TARSTD BE A SZABÁLYOKAT

A “Trick-or-treating” tényleg csak gyerekeknek való: néhány amerikai városban már be is tiltották 12 éves kor felett.  Egyes helyeken akár 1000$-ra is büntethetik a tinédzsereket akik illegálisan szomszédolnak. (7000 kalóriányi cukor biztosan nem ér meg egy ekkora büntetést!)

12.ICI PICI PÓK

Ne ijedj meg, ha egy pókot látsz Halloweenkor: Úgy vélik, hogy egy elhunyt szeretted lelke lehet, aki rád vigyáz.

13. EDDIG VALÓSZÍNŰLEG ROSSZUL BETŰZTED

És igen, mi is rosszul betűztük. Helyesen a Halloween igazából: Hallowe’en.

Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up