The latest on travel, languages and culture by EF Education First

13 HÁTBORZONGATÓ TÉNY A HALLOWEENRÓL

Adrenalin löket egy kísértetjárta házban, töklámpások faragása és az éves édességadag beszerzése. Erről tudhatjuk miért a Halloween az egyik legkedveltebb ünnep az évben- különösen az Egyesült Államokban. Lássuk tehát a 13 leghajmeresztőbb tényt Október 31. napjáról.

1. EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT

Ha hiszed, ha nem a Halloween születési helye nem egy cukorkagyár: Az ünnep már körülbelül 6000 éves és úgy vélik, hogy i.e. 4000 körül keletkezett Írországban.

2. ÉLVE VAGY HALVA

A Halloween eredete egy ősi kelta fesztiválhoz a “Samhein”-hez köthető- Az ünneplés mindíg a betakarítási szezon végét jelentette. Akkoriban a Gallok azt hitték, hogy Október 31.-én a határ kicsit homályos az élők és a holtak világa között és a hallottak ilyenkor visszatérhetnek az életbe és mindent megbosszulhatnak az élőkön. Mi lehet a módja, hogy elijesszük a halottakat? Viselj jelmezt és maszkot.

3. KA-CHING!

A Karácsony mögött a Halloween a második legtöbb bevételt hozó ünnep az Egyesült Államokban. Az amerikaik nagyjából 6,9 milliárd dollárt költenek a Halloweenra- ennek a pénzek a nagy része jelmezekre, édességre és partikra megy el. Meglepően sokan költenek pénzt a kisállataik beöltöztetésére is.

4. MIT JELENT A TITANIC ÉS MIT LEHET CSINÁLNI VELE?

Csak az Egyesült államokban 6,9 milliárd dollárt költenek ebből 2,9 milliárd dollár Halloweeni cukorkákra megy el. Mennyi édességet lehet venni ebből a pénzből? Közel 600 millió fontnyit, (kb 272 millió kg) nagyjából 6 Titanic méretű hajó súlyának felel meg.

5. CUKORKA BONTÁS

Az átlagos amerikai körülbelül 3,4 font (kb. 1,5 kg) Halloweeni cukorkát eszik- ez megfelel egy kosztümös törpe csivava súlyának.

6. BESZÉLJÜNK A CUKORRÓL

A “Trick or treating” vagyis a jelemezben való átkopogtatás a szomszédokhoz édességért egy finom és sikeres mozgalom lehet. A gyerekek mintegy 7000 kalóriát fogyasztanak el Halloweenkor. (nagyjából 66 banánt kellene megenned ahhoz, hogy elérd a 7000 kalóriát)

7. BOO!

Félsz a Halloweentől? Akkor valószínáleg Samhainophobia-n szenvedsz- Ez a Halloweentől való félelmet jelenti.

8. MELYIK A BOSZORKÁNY?

Próbáld ki, hogy kifordítva veszed fel a ruháidat, és visszafelé sétálsz. A legenda szerint ez lehetőve teszi, hogy láss majd egy boszorkányt éjfélkor.

9. A NAGY ÖREG SÜTŐTÖK

A világ legnehezebb sütőtökje egy svájci kertben nőtt 2096 fontot (950 kg) nyomott, ez megfelel egy kisebb autó tömegének.

10. JACK O’LANTERNS

A sütőtök és a Halloween legalább annyira összekapcsolódik mint az édesség és a Halloween: A sütőtök faragás nem csak jó szórakozás, hanem erről is úgy tartják, hogy elriasztja a gonosz szellemeket, szóval faragásra fel!

11. TARSTD BE A SZABÁLYOKAT

A “Trick-or-treating” tényleg csak gyerekeknek való: néhány amerikai városban már be is tiltották 12 éves kor felett. Egyes helyeken akár 1000$-ra is büntethetik a tinédzsereket akik illegálisan szomszédolnak. (7000 kalóriányi cukor biztosan nem ér meg egy ekkora büntetést!)

12.ICI PICI PÓK

Ne ijedj meg, ha egy pókot látsz Halloweenkor: Úgy vélik, hogy egy elhunyt szeretted lelke lehet, aki rád vigyáz.

13. EDDIG VALÓSZÍNŰLEG ROSSZUL BETŰZTED

És igen, mi is rosszul betűztük. Helyesen a Halloween igazából: Hallowe’en.

 

Share this post

Latest post from Culture

Stay Informed

Receive all the latest news and posts from Innovation Voice straight into your inbox

or get the rss feed

Thank you!

You are now subscribed. We’ll see you soon.