Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

12 FANTASZTIKUS KARÁCSONYI HAGYOMÁNY A VILÁGBÓL

12 FANTASZTIKUS KARÁCSONYI HAGYOMÁNY A VILÁGBÓL

Egy csomó dolog van, amit szeretni lehet a Karácsonyban – kaja, család, barátok és még nagyon sok más dolog is, amik igazán különlegessé teszik ezt az ünnepet. Az országok kialakították a saját karácsonyi hagyományaikat a világ minden táján. Összegyűjtöttünk Nektek párat, amik nem csak királyak, hanem még cukik is – nyugodtan vegyétek át ezeket a szokásokat vagy alakítsátok át úgy, hogy ez a Ti ünnepeteknek megfelelő legyen.

1. KARÁCSONYI CSIRKE

A kárcsony az evésről is szól, Japánban az evést három betűvel társítják, ez a három betű pedig a: KFC. Emberek tömege megy el ilyenkor az amerikai étteremlánc egyik éttermébe enni. Ragadj meg egy dobverőt (alsócombot) és énekeld – “Kurisumasu ni wa kentakkii!” vagyis “KFC-t karácsonyra!“ A KFC-ben evés hagyománya egy 1974-es marketing kampányig vezethető vissza és a mai napig a KFC rögzíti a legnagyobb profitot a szenteste napján.

2. SZERENCSÉS SZÁMOK

Amióta a 19. században a Spanyol nemzeti lottó kihirdette az év legnagyobb nyereményét az “El Gordo”-t másnéven a “The Fat One”-t azóta hatalmas társadalmi eseménnyé vált, hogy December 22.-én az emberek egy tucat sorjegyet vesznek és reménykednek, hogy ők lesznek a szerencsés nyertesek. A kihúzott számokat hagyományosan egy 22 főből álló iskolás kórus énekli el valamint egy egész ország nézi lélegzetvisszafojtva a karácsonyi csodában reménykedve.

3. KARÁCSONYI FARÖNK

Ha nem vagy a karácsonyfák rajongója, akkor esetleg tetszhet ez a karácsonyi farönk? Spanyolország egyes részein Tió de Nadal (a Karácsonyi Farönk) hozza az ajándékokat – ez egy fadarab, arccal és végtagokkal díszítve. Ennek a kis rönknek nem csak annyi a funkciója, hogy az ajándékokat hozza a családok számára, hanem enni is kap, illetve be is takargatják, hogy kényelmesen érezze magát karácsonyig. Aranyos, nem? És a mese nem ér véget “boldogan-éltek-amíg-meg-nem…”-mel: Szenteste a család a kandallóba dobja a szegény kis tuskót és botokkal ütik, amíg ki nem… khmm… üríti az ajándékokat és a cukorkákat. Talán itt az ideje, hogy megemlítsük, hogy a Tió de Nadal beceneve Caga Tió… aminek a neve… klikkelj.

4. SEPRŰK ÉS FELMOSÓK

Norvégiában az emberek elrejtik a seprűket és a felmosókat – nem azért, mert azt szeretnék, hogy ne legyen tisztaság, hanem mert kicsit babonások és megakarják akadályozni, hogy a rossz szellemek visszatérjenek a földre, és ellopják egy körre a felmosókat és a seprűket és repkedjenek a karácsonyi égbolton.

5. KARÁCSONYI PÓKOK

Akár hiszed, akár nem, olyan is létezik, hogy karácsonyi pók. Ukrajnában a karácsonyfát pókhálóval díszítik – de nyugi, nem kell kiborulni, ezek csak dísztárgyak, amelyek úgy néznek ki, mint a pókháló és állítólag szerencsét hoznak. A mese egy szegény asszonyra vezethető vissza, aki nem engedhette meg magának, hogy dísztárgyakkal díszítse a karácsonyfáját. Másnap, amikor reggel felébredt, a fát pókháló borította, ami csodálatosan csillogott a napfényben. Más országokban is, mint például Németországban vagy Lengyelországban úgy vélik, jó szerencsét hoz, ha egy pókot vagy pókhálót találnak a karácsonyfán.

6. A MIKULÁS POSTALÁDÁJA

Fogadok, hogy mindannyian írtatok már levelet a Mikulásnak, de tudtátok-e azt, hogy valóban létezik egy címe, ahová írni lehet neki. Az ő postaládája Kanadában van és, ha December 16-ig írsz neki, akkor válaszolni is tud, több mint 30 nyelven, beleértve a Braille-t is. Csak küld el a leveledet a Mikulásnak címezve erre a címre: North Pole H0H 0H0, Canada. Ez ingyenes és bélyeg sem szükséges rá – mert a Mikulás olyan király. Szóval ez az irányítószáma az Északi-sarknak.

7. KARÁCSONYI UBORKA

A karácsonyi uborka biztosan a kedvenc karácsonyi dekorációd lenne, mert azt jelenti, hogy ha megtalálod kapsz egy extra ajándékot: sok országban ezt a fura alakú díszt elrejtik valahol a karácsonyfán és aki megtalálja, kap egy extra ajándékot vagy csak egy nagy adag szerencsét.  Az nem világos, hogy ez a hagyomány honnan származik, de az biztos, hogy együtt tudunk vele élni, amíg megkapjuk érte az extra ajándékunkat.

8. ÍRÁNYMUTATÓ CSILLAG

A világ egyes részein, mint például Ukrajnában vagy Lengyelországban csak a megfelelő időben lehet kinyitni az ajándékokat. A család legfiatalabb gyermekének kell fürkészni az égboltot, és amikor megjelennek az első csillagok, akkor lehet kinyitni az ajándékokat. Az első csillag lesz a jel, hogy elkezdődhet a bontogatás. (Abban az esetben, ha az ég be van borulva, akkor a családból valaki fogja eldönteni, hogy mikor jöhet el az idő.)

9. KARÁCSONYI PUDING

Puding – minden ízben és állagban – egy népszerű karácsonyi öröm. Szlovákiában és Ukrajna egyes részein a puding nem csak a szívet melegíti fel, hanem a jövőt is megjósolják belőle: a család legidősebb férfi tagja vesz egy kanál pudingot, és feldobja a mennyezetre. Minnél több marad fent, annál szerencsésebb leszel.

10. DONALD KACSA

Fontos svéd karácsonyi hagyománynak számít a “Donald Duck Special”. Ez egy 1 óra hosszú TV show, ami karácsony napján meg 15:00-tól. Az ünnepet mindig ehhez igazítják azért, hogy a család nézni tudja a műsort együtt.

11. KARÁCSONYI SZÖRNYEK

A karácsony a meghidtségről és az ünnepi hangulatról szól, ezért is lehet, hogy a gyerekeket szörnyekkel szokták rémisztgetni, hogy jól viselkedjenek legalább egy hónapra az évben. Ilyen rémisztő dolgok szoktak lenni például a “karácsonyi rendőrség” vagy a Jólakötturinn az izlandi karácsonyi macska. Aranyosnak hangzik, de valójában ijesztő, a Jólakötturinn megeszik a gyerekeket. Azaz azok a gyerekek, akik nem végzik el rendesen a házimunkát, nem kapnak új ruhákat karácsonyra. Nyávogós Karácsonyt!

12. GÖRKORCSOLYÁZÁS

A díjat legmenőbb karácsonyi módon közlekedő város kapta, amely Venezuela fővárosa Caracas: az emberek nem hagyományos módon mennek el a karácsonyi misère. Nem, ők görkorcsolyáznak. Egyes városrészeket például teljesen lezárnak, így mindenki nyugodtan korizhat el a templomba.

Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up