Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

HOGYAN NE CSINÁLJ MAGADBÓL BOLONDOT A LONDONI METRÓN?

HOGYAN NE CSINÁLJ MAGADBÓL BOLONDOT A LONDONI METRÓN?

A londoni metró nagyon nehéz terepnek tűnhet első ránézésre, de azoknak, akik mégis megpróbálnak eligazodni ebben a dzsungelben, nagyon sok íratlan szabályt kell betartaniuk. Ezek nélkül ez a törékeny, stresszes, éhes és álmos utasokkal teli ökoszisztéma könnyen felborulna. Összeállítottam Nektek egy listát, ami segít eligazodni a világ legrégebbi földalatti vasúthálózatában anélkül, hogy bolondot csinálnál magadból ( ezzel a tudással tényleg úgy fogsz majd közlekedni, mint egy igazi londoni).

1. VÉGEZZ KUTATÁSOKAT

A londoni metróhálózat ÓÓÓRIÁSI! Közel 5 millió utas használja a 11 vonalat és 270 megállót minden egyes nap, ezért fontos úgy megtervezni az utunkat, hogy elkerüljük a túlzsúfolt járatokat, de időben is érkezzünk meg az állomásra. Fedezd fel a különböző vonalakat, leggyorsabb útvonalakat a Citymapper app letöltésével, ami az összes közlekedési kérdésünkre választ adhat.

2. AZ OYSTER KÁRTYÁD/JEGYED MINDIG LEGYEN ELŐKÉSZÍTVE A KAPUNÁL

Készülj fel egy-két megvető tekintetre, ha te vagy az az ember, aki feltartja a jegyével a sort a kapunál. Még a kapu előtt győződj meg róla, hogy Nálad van a jegyed, érintésmentes kártyád vagy az Oyster kártyád, amikkel csak úgy átsuhanhatsz majd a kapukon. Mindig meg kell győződnöd róla, hogy érvényes a jegyed vagy van elegendő hitel a kártyádon, hiszen elég ciki lehet a sor elején visszafordulni és végigverekedni magad a tömegen azért, hogy jegyet vegyél.

3. KÖVESD A SZABÁLYOKAT A MOZGÓLÉPCSŐN

Semmi sem boszantóbb annál a metró mozgólépcsőjén, minthogy egy lassú ember áll előtted a bal oldalon, amikor te sietnél. A szabály az, hogy mindenki a bal oldalon közlekedik aki siet. Ne lepődj meg, ha valaki – nem túl udvarias módon – arrébb tessékel, mert te a bal oldalon állsz és nem haladsz előre.

4. HAGYJUK AZ UTASOKAT LESZÁLLNI, MIELŐTT FELSZÁLLUNK

Tiszteld az ökoszisztémát – ez törékeny! Sose próbálj meg utat törni addig, amíg az utasok el nem hagyták a metrót. A leszálló utasok mindig elsőbbséget élveznek a felszállók előtt, és az is fontos, hogy a felszállóknak legyen elég helyük leülni, miután a többiek kikanyarogtak az ajtókon. Miután mindenki leszállt előtted, lehet felszállni a vonatra ügyelve arra, hogy a csomagod a lábad mellett legyen, így is több hely jut a tömegben. Amint leszálltál, azonnal indulj el valamilyen irányba, ezzel is gyorsítva a közlekedést, illetve elkerülve az esetleges forgalmi dugókat.

5. ADD ÁT A SZÉKED AZ IDŐS VAGY A VÁRANDÓS SZEMÉLYEKNEK

A szabad ülőhelyek olyanok, mint az aranypor a metrón, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy elcsípünk egyet, nagyon kell rá vigyáznunk. Azonban egy általános udvariasságnak számít, hogy átadjuk a helyünket a metrón – különösen, ha elsőbbségi helyről van szó – egy idős vagy esetleg egy várandós utasnak. A Transport for London vagyis (TfL) elíndított egy Baby on Board mozgalmat, amely kitűzők segítsével segít navigálni a lenndő kismamáknak, illetve utastársaiknak a metrón, ezzel is elkerülve az esetlegesen felmerülő vitákat.

6. TARTSD MEG MAGADNAK

London a kultúrák pezsgő keveréke és mindenkit fogad, de a lakosoknak be kell tartaniuk néhány szabályt, ha a föld alá mennek. Elmúltak már az udvarias idők, az utasoknak az a célja, hogy eljussanak A pontból B pontba a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb attrocitással. Senki sem azért utazik, hogy baráságokat kössön, vagy valakivel leálljon dumálni.

7. TISZTELD A SZEMÉLYES TERET

A személyes tér kiváltságnak számít a metrón – különösen csúcsforgalomban – de akkor is van pár íratlan szabály, amire muszáj figyelni, amikor összepréselődsz a többi ingázóval. Kezdőknek mondom, hogy ne próbáljátok meg más emberek üzeneteit olvasni (ha csak nem rendkívül érdekesek persze). Soha ne szállítsatok magatokkal fura vagy büdös élelmiszert a föld alatt (nem számít mennyire finom is az).  Soha ne zenéljetek túl hangosan (még akkor se, ha éppen egy petárdamezőn utaztok át).

8. VÁRD MEG MÉG KINYÍLIK AZ AJTÓ MIELŐTT ELKEZDENÉL MOZOGNI

Egy zsúfolásig tömött metrón nagyon idegesítő lehet, ha valaki elkezd mozogni, mielőtt megáll a metró. Fontos, hogy semmi esetre se indulj el az ajtó felé amíg a szerelvény mozog. Valószínűleg nem te leszel az egyetlen, aki le akar majd szállni.

Fedezd fel Londont velünkTUDJ MEG TÖBBET
Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up