Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

AZ 5 KEDVENC KARÁCSONYI VÁSÁRUNK EURÓPÁBAN

AZ 5 KEDVENC KARÁCSONYI VÁSÁRUNK EURÓPÁBAN

Majdnem itt az év vége, Te is tudod, hogy ez mit jelent: itt az ideje a karácsonyi vásároknak! Nem csak az ünnepi hangulatot hozzák el, de az igazán nehéz döntéseket is: hol kezdjük??? Forralt bor vagy puncs?! Mézeskalács vagy sült gesztenye?! Illatos gyertyák vagy üvegdíszek?! Mi azt javasoljuk, hogy kezdd kedved szerint, de abban segítünk, hogy melyik piacokat érdemes felfedezni Európa-szerte. Csekkold a listánkat – vigyázat, a helyszínek nem fontossági sorrendben vannak!! Mindet látni kell!

  1. PRÁGA, CSEHORSZÁG

Csak le kell csekkolnod: novemberben és decemberben minden ünnepi hangulatban pompázik a Vencel tértől egészen az Óváros térig. Az Óváros téren (Staromestske namesti) megnézheted a színpadra állított Betlehemet, egy hatalmas karácsonyfát és még számtalan szabadtéri koncert is vár. (Ha nem zavar a hideg, ki ne hagyd az egyik templom esti kórusát!) Néhány hasznos, gurmann tanács: mindenidők legfinomabb kürtőskalácsát itt kaphatod – elengedhetetlen a bódék közötti sétához. Látni fogod, hogy az árusok hogyan sütik ezt az édességet, rengeteg ízben: vanília, karamel, dió… Tulajdonképpen ilyen lehet a szeretet íze is. További édességeket is ki kell próbálnod: mézeskalács, fonott, mazsolás kalács, darázsfészek (dióval és rummal!).

  1. STRASBOURG, FRANCIAORSZÁG

Üdvözlünk a karácsonyi vásárok szülővárosában! A legelső karácsonyi vásár Európában – a “Christkindelsmärik”, vagyis az újszülött Jézus piaca – 1570-ben volt. Strasbourg úgy is ismert, mint a “Karácsony Fővárosa” – hiszen itt található az egyik legnagyobb vásár, több mint 300 árus kínálja a portékáját. November végétől több mint kétmillió érdeklődő látogat el a piacra. Semmilyen körülmények között ne hagyd ki az elzászi karácsonyi aprósüteményeket és a kenyérlángost – sok szalonnával, hagymával és tejföllel! Körülbelül azzal az élménnyel ér fel, mintha 5 kiskutya ugrana az öledbe vagy tanulás nélkül mennél át a záróvizsgán.

  1. MÜNCHEN, NÉMETORSZÁG

Télen egész Németország egy hatalmas karácsonyi piac – Berlintől Düsseldorfig, Kölnön és Drezdán át, Nürnberget is érintve, hogy csak néhányat említsünk. De úgy döntöttünk, hogy Münchent emeljük ki mégis, hiszen ez a város több mint az Oktoberfest. 🙂 Ha novembertől kezdve Münchenben vagy, ne felejts el megállni a Marienplatzon, a város szívében. Ez a legnépszerűbb piac, és a gyökerei a 14. századig nyúlnak vissza. Megkóstolhatod a hagyományos német gyümölcskenyeret, vagy a Kisded alakú mézeskalácsot. Egy kicsit más ünnepi élmémy érdekében látogasd meg a Tollwood Karácsonyi Vásárt, ami egy nemzetközi fesztivál, ahol a különböző nemzetek bemutatják szokásaikat, zenéjüket, konyhájukat a világ minden pontjáról.

  1. BÉCS, AUSZTRIA

November közepétől karácsonyig felfedezheted a bécsi karácsonyi szokásokat a számtalan vásáron, vagyis Krippenmarkt-on. A Rathausplatzon a piac több mint 150 bódéból áll, és tulajdonképpen egy óriási adventi naptárat formáz. Utazz egyet a Christkindle Express kisvonattal a városon át, miközben karácsonyi puncsot iszol – fűszeres forrlat bor, brandyvel vagy pálinkával és édes, meleg gyümölcsökkel ízesítve. Egészségünkre és kellemes ünnepeket!

  1. BÁZEL, SVÁJC

Bázel központjában fogod megtalálni a legnagyobb karácsonyi vásárt, ahol muszáj kipróbálnod a “Basler Läckerli”-t, ami egy mézeskalácsos gofri. A standok gazdagon díszítettek – az Instagramra kívánkoznak! Szeretném felhívni a figyelmed egy különösen finom falatra: svájci sajtfondü bagettbe töltve, hivatalos nevén Chääs Bängel. Nagyon óvatosan kell enni, hiszen tűzforró (ezt a megtapasztaltam…), de megéri, akárcsak az összes sajtos finomság Svájc utcáin. Apropó többi piac – tudom, ez csalás, de muszáj megemlíteni a zürichi karácsonyi vásárt is, ami nem csak a legnagyobb fedett karácsonyi vásár Európában, de a központi karácsonyfán több mint 5000 Swarovski kristály díszeleg. És ha már úgy is arra jársz, ne felejtsd el megnézni a Montreux karácsonyi piacot: igaz, kisebb mint az előző kettő, de 150 kivilágított faház széplik a Genfi-tó partján és egy Freddie Mercury szobor is, amivel pózolhatsz (mondtam, hogy fontos!!).

Image by Boris Tylevich, Flickr / Creative Commons

Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up