Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

ÉS A LEGGYAKRABBAN HASZÁLT NYELVEK A VILÁGON A…

ÉS A LEGGYAKRABBAN HASZÁLT NYELVEK A VILÁGON A…

Mit gondolsz, hány nyelv létezik a földön? 1000? 3000? 5731? Egyre közelebb jársz.  Egy 2009-es kutatás szerint 6900 külöböző nyelv létezik a világon. Ez azt jelenti, hogy a föld nyelveinek mindössze 0.0006 %-án tudok ételt rendelni magamnak.

A majdnem 7000 nyelv közül mindössze csak 230-at beszélnek Európában míg több mint 2000-et Ázsiában.  Pápua Új-Guinea igaz egy kis ország a maga 3.9 millió lakosával, mégis több mint 830 különböző nyelven beszélnek az országban.

Nem fogunk végigmenni mind a 6900 nyelven,  csak 5 nyelvre fogunk összpontosítani, amelyeknek nem igazán kell tartaniuk a kipusztulástól.

  1. Arab: több mint 295 millió ember anyanyelve.

Az arab nyelvjárások nagyon sok különbséggel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy sokszor még egymást sem értik meg az egy nyelvet beszélők. A klasszikus arabnak a Szent Nyelvet tartják számon, amelyen a Korán is íródott, és amelyen az imák is szólnak.

  1. Hindi: több mint 310 millió ember anyanyelve.

A hindit főleg Indiában illetve Nepálban beszélik, illetve több mint 100 millió ember beszél olyan nyelven, amely kapcsolódik valamilyen formában a hindihez.

  1. Angol: több mint 360 millió ember anyanyelve.

Annak ellenére, hogy csak a 3. helyen áll, az angol még mindig a legbefolyásosabb nyelv a világon. (így az üveg valóban félig tele van) mivel a legnagyobb számú ember beszéli, legtöbben a második, harmadik vagy negyedik nyelvként.

  1. Spanyol több mint 405 millió ember anyanyelve.

Az ezüstérmet a spanyol nyelv kapja, amit több mint 30 országban beszélnek!  ¡Olé!

1.Mandarin több mint 955 millió ember anyanyelve.

A mandarin a kínai nyelvcsalád tagja, ami a leggyakrabban használt nyelv Kínában és még egy csomó ember használja Taiwanban, Japánban illetve Singapore-ban

Ezek már olyan hatalmas számok, amelyeket nehéz felfogni, ha veszem a 400 Facebook ismerősöm és hozzáadom azokat akik nincsenek fent a facebookon és próbálom ahhoz viszonyítani, hogy a Mandarint közel 1 milliárd ember beszéli, elég durván hangzik! Ez a csodálatos infógrafika a lehető legegyszerűbb példával mutatja be a nyelveket: egy bulival!

Ha elmész egy buliba, ahol a vendégek száma 100, közülük 17 ember kezdené el megvitatni a gyümölcs puncsot és a snack-ek  választékát, mindezt persze kínaiul. 6-an a részvevők közül a DJ lejátszási listájáról beszélnének méghozzá spanyolul.  A fürdőszobához való sorbanállás közben 5 ember beszélgetne egymással angolul. 4 vendég lenne, akik egymás táncmozdulatait vitatnák hindi nyelven, illetve 3 partyállat kommentelné egymás selfieit arabul.  Apropó, 3-3 látogató biztos kommunikálna egymással bengáli illetve portugál nyelven, míg csak 2-2 ember lenne aki egymásra találhat oroszul illetve japánul.

A többi 55 ember nem tudna beszélgeni senkivel a saját anyanyelvén, így valószínűleg a telefonjukat bámulnák és a sajtfalatkákat ennék egy kanapén ülve.

Tanulj meg közülük egyet!TUDJ MEG TÖBBET
Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up