Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

HOGYAN LEGYEN FOLYÉKONY NYELVTUDÁSOD EGY ÉV ALATT

HOGYAN LEGYEN FOLYÉKONY NYELVTUDÁSOD EGY ÉV ALATT

Folyékonyan beszélni egy nyelvet manapság a legfontosabb készségek közé tartozik (bocsi de az, ha folyékonyan tudsz beszélni emokjikkal az nem annak számít) és a képesség, hogy más országokból származó emberekkel tudsz kommunikálni fontos lesz, az idők végezetéig. Ez tény.

Nagyjából 750.000 angol szó létezik és a Kínaiak vagy a Japánok például teljesen más karakteret is használnak mint az európai nyelvek. Egy idegen nyelv megtanulása nehéz feladat bármelyik nyelv is legyen az. Bizony komoly erőfeszítéseket kell érte tenni. Létezik azonban néhány praktika illetve trükk amivel szuper eredményessé teheted ezt a folyamatot.

Most elmondjuk hogyan lehet folyékony nyelvtudásod, vagy legalábbis nagyon közel ahhoz– mindöszze 12 hónap alatt.

1-3 AZ ELSŐ HÁROM HÓNAP

KÖLTÖZZ KÜLFÖLDRE ÉS MERÜLJ EL A NYELVBEN

Nagyon sok minden van amit meg lehet tanulni egy osztályteremben. Ahhoz azonban, hogy valóban folyékonnyá válhasson a tudásod nagyon határzottnak kell lenned, és minden élethelyzetben kitartóan kell használnod az adott nyelvet. Spanyol tanulás? Költözz Barcelonába, Madridba, Playa Tamarindóba vagy Buenos Airesbe. Francia? Itt az ideje egy kis időt tölteni Párizsban vagy Nizzában. Amikor meg kell állnod a helyed egy idegen országban, esetleg problámákat kell megoldanod biztosan intenzíven fejlődik majd a tudásod. Természetessé fog válni a nyelv és mindent meg fogsz érteni hamarabb mint hinnéd. Ez különösen fontos, ha egy olyan nyelvet szeretnél megtanulni aminek földön kívüli az ábécéje mint például a japán vagy a kínai. Az utazás tökéletes ürügy lehet az akcentusod fejlesztésére és a gyakorlásra minden nap, anélkül, hogy azt észrevennéd.

NÉZZ TV-T

Próbáld követni a sztorit vagy a dialógust egy idegen nyelven. Fejtsd meg a beszélgetéseket, miközben a jelenet kibontakozik, így sokkal könnyebb lesz feldolgozni az új információt és puzzleként összerakva megérteni a lényeget, így nagyobb valószínűséggel is fogsz emlékezni a látottakra. A felirat olvasása segít vizualizálni a mondat szerkezetét, és ellenőrizni, hogy tényleg értetted-e amit hallottál. Újranézni a barátokkal a már látott filmeket pedig még tökéletesebb módja lehet a tanulásnak. A Neflixen számos olyan sorozatot találsz amely érdekes lehet és akár spanyolt is tanulhatsz a semmiből! Mire vársz még?

KÉRDEZZ, KÉRDEZZ, KÉRDEZZ

‘No Comprendo!’ Ez mostantól egy ismeretlen kifejezés legyen a szótáradban. De most komolyan, semmit se hagyj figyelmen kívül amit nem értesz, főleg az első néhány hónapban. Teszteld a határaidat, vagy inkább ne legyenek határaid, ha valami nem tiszta kérdezz vissza! Ha esetleg találsz valami kifejezést amit nem értesz keress rá a Googleben. Tanulmányokból kimutatható, hogy sokkal nagyobb eséllyel fogsz emlékezni arra amikor egy problámát kellett megoldanod mint az osztályteremben tanultakra. És a tudománnyal persze nem lehet vitazkozni!

4-6 HÓNAP

HALGASS PODCASTOKAT

A tömegközlekedéssel elpocsékolt időt hasznosabban is eltöltheted, kezd mondjuk azzal a tanulást, hogy letöltesz egy ‘Hogyan tudok megtanulni X nyelven ’ podcastot és elkezded azt hallagatni nap mint nap amíg el nem tudod mondani magabiztosan a hallott szavakat. Egy jó példa lehet erre a BBC ‘6 minute English’ sorozata ami szórakoztató és rövid, egy gyors módja lehet az angol tanulásnak.

GYAKOROLJ ÉS TANULJ RENDSZERESEN

A tanulás kulcsa az összhangban rejlik. Amikor már kezdesz megbirkózni a nyelv alapjaival rendszeresen ülj le és összegezd a tanultakat a fejedben, hogy minden tiszta legyen. Az erre szánt idő legalább egy óra legyen, amikor memorizálod a trükkös szabályokat, esetleg megtanulsz egy sor új igét, stb. Ezután a gyakorlásukat folytasd nap mint nap amíg végképp meg nem ragadnak a hosszútávú memóriádban. Legyél szigorú magaddal (ez kicsit olyan mint a diéta vagy a testmozgás) minél több energiát fordítasz rá, annál hamarabb fogsz eredményeket elérni vele.

TANDEM TANULÁS

Hangosan kimondani mindent az egyik legjobb módszer lehet a tanulásra persze csak, ha bízol a partneredben. A hasonló képességekkel rendelkező osztálytársak jó segítségek lehetnek, gyakorljatok és fejlesszétek nyelvtudásotokat együtt.  A beszédgészségek hamarosan sokkal evidensebbek lesznek, plusz így egy csomó új barátságra is szert lehet tenni, ami király!

7-9 HÓNAP

OLVASS SOKAT

Könyvekből, klasszikus irodalmat, magazinokat vagy a gabonapehely hátán lévő szöveget, gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mit. Az olvasás segít helyes mondtatokat alkotni az élet bármely területén. Kövesd a külföldi hírügynökségeket, blogokat illetve népszerű social media oldalakat így akkor is tanulni fogsz, ha csak a Facebookot vagy az Instragramot görgeted végig. A tankönyvek felkészíthetnek egy udvarias beszélgetésre vagy egy buszjegy vásárlásra, de a legjobb módszer a tudásod bővítésére, ha minnél változatosabb témákban olvasol.

NE NÉZZ TÖBB TV-T

.. Felirat nélkül! Ha már elkezdted a spanyol Narcost nézni akkor teszteld az új ismereteidet a Los Tiempos de Pablo Escobar sorozat nézésével. Ez a dokumentumfilm-sorozat igaz történeten alapszik, egy drogbáró életét mutatja be és teljes egészében spanyol. Az interneten vagy egyéb Youtube csatornákon könnyen eltudod sajátítatni a különböző nyelvek társalgási készségeit. Amennyiben franciául szeretnél tanulni iratkozz fel az Oh La La vagy a Hollywood Speaks French csatornákra. Alternatív megoldásként addig is próbálj egy más módszerrel tanulni, mondjuk nézd a TEDx-et egy idegen nyelven. Itt érdekes témákról nézhetsz előadásokat, az előadók világosan és jól követhetően beszélnek számos idegennyelven.

10-12 HÓNAP

BESZÉLNI-BESZÉLNI

A podcastos leckék befejezésével ideje lesz eltenni a fülhallgatódat a zsebedbe és (ha eddig nem tetted volna persze) a körülötted lévő emberekkel beszélgetni. Köss barátságot anyanyelvi szinten beszélőkkel – ennél jobb módszert nem találhatsz a tanulásra. Ha külföldre költöztél akkor mindenképpen keress magadnak egy hobbit, ahol hasonló érdeklődési körrel rendelkező barátokat szerezhetsz.

KEEP YOUR CHIN UP VAGYIS: KITARTÁS

Ez egy mókás kifejezés arra, hogy maradj pozitív (tudni fogod, ha figyesz a suliban) Nyelvet tanulni nehéz. Néha azt fogod érezni, hogy te vagy a nyerő és már majdnem folyékonyan beszélsz, más napokon pedig az összes idegen nyelv amit ismersz próbálja majd áttörni a falat amit építettél. Ezt a nagyon magas falat. De ahelyett, hogy ez lehangolna próbálj inkább arra gondolni, hogy hol jártál az előző hónapokban és ahhoz képest milyen messzire jutottál. Tölts tíz percet a régi jegyzeteid elolvasával, vagy próbálj meg lefordítani egy szövegrészletet és meglátod majd, hogy mennyivel könnyebb érzés lesz mint régen. Maradj kitartó, meg lesz az eredménye.

Tanulj külföldön velünk!TUDJ MEG TÖBBET
Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up