Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

GYORSABB NYELVTANULÁS: 4 EGYSZERŰ MÓDSZER

GYORSABB NYELVTANULÁS: 4 EGYSZERŰ MÓDSZER

Ha Spanyolországban szeretnél tanulni, körbe akarod utazni az USA-t, vagy szörfözni vágysz Hawaiin, akkor lehet, hogy úgy döntöttél, hogy beiratkozol egy nyelvtanfolyamra. De miközben ilyen órákon ülsz, gyakran gondolhatod, hogy „Ezt sosem tanulom meg”, és ez érthető is. Egy nyelvet elsajátítani nem olyan könnyű, mint kávét készíteni, és ezt mi megértjük, de hidd el, könnyebbé teheted, és hogy segítsünk, összegyűjtöttünk neked 4 módszert, amivel gyorsabban tanulhatod meg bármelyik általad választott nyelvet, de fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ezek nem trükkök vagy csalások, hanem egyszerű, jól bevált módszerek. Kezdjük is a listánkat.

1. BESZÉLGESS EMBEREKKEL

Mióta az internet a zsebünkben van, úgy érezzük, minden megtanulható és megtanítható rajta keresztül – fizika, főzés, festés, programozás – és mi nem is tagadjuk, hogy egy alkalmazással is lehet nyelvet tanulni, de bármennyire is jól ki vannak találva, de tudják visszaadni az emberi beszélgetéseket. Ha van rá lehetőséged, akkor beszélj anyanyelvi emberekkel.

De nem kell megijedni, külföldiekkel beszélgetni könnyebb, mint hinnéd. Próbálj külföldi diákokat keresni a városodban, keress valakit egy online kurzussal, vagy egy játékon keresztül. Ha kiutazol az adott országba, az rengeteget segít, egy nyelvi környezet hatalmas lökést adhat. Ne feledd, a nyelvet arra találták ki, hogy beszéljék.

2. HASZNÁLJ ÚJ SZAVAKAT MINÉL GYAKRABBAN

Ne legyél az a fajta tanuló, aki eszeveszetten leírja a sok új szót a füzetkéjébe, majd soha nem használja őket. Ahogy mondják, használd, vagy hagyd. Ha legközelebb hallasz egy új szót, próbáld meg minél hamarabb, minél több féle módon felhasználni. Keresd meg miden formáját, hogy több féle képpen is használhasd, kérdezz másokat, hogy helyesen használod-e. Ez a módszer életre kelti a szótárat.

3. KÉRDEZZ

Kérdezni nem kínos, ne legyél a megrögzött jegyzetelő a terem hátuljában, aki fél megszólalni. Minden válasz hasznos a számodra, bármi problémád van, fordulj a tanárodhoz, külföldi barátodhoz, biztosan segítenek.

Általánosan a következő kérdéseket teheted fel: „Mi ennek a szónak a főnévi/igei/melléknévi alakja?” „Ez egy közvetlen, vagy hivatalos szó?” „Van valami szinonimája?”

Ezek persze csak alap kérdések, ha benned bármi felmerül, ne fojtsd  el. Ha nem iskolában tanulod a nyelet, akkor kereshetsz online fórumokat (mi a Wordreference.com-ot ajánljuk), keress rá Googlen, vagy kérdezd a barátaidat.

4. INDÍTS AZZAL, AMIRE SZÜKSÉGED VAN

Képzeld el: épp leszálltál Madridban, ott állsz a reptéren, és indulnál a szállodába. Mit kell majd használnod? Valószínűleg nem kell részt venned egy komplex politikai kampányban, és a taxis sem fogja felhozni a molekulák közti kötéseket. Keresd meg, mi jöhet veled szembe: „Eltévedtem!” „Merre van a(z) …”, de a legalapabbakra is gondolhatsz „A nevem…” „Innen és innen jöttem”. Amint kitapasztalod a mindennapi szókincset, áttérhetsz a bonyolultabb, összetettebb dolgokra. Hidd el, sokkal gördülékenyebben megy majd a nyelvtaulás.

Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up