Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

VALENTIN NAP A VILÁG KÖRÜL

VALENTIN NAP A VILÁG KÖRÜL

Ohh, a romantika! Semmi nem lágyítja el jobban a szívet, mint a gyertyafény, a virágok és az édes kis semmiségek.Annyira rajongunk ezért, hogy egy egész napot szenteltünk a szerelem ünneplésének – a csodálatos Valentin napot!

A Valentin nap gyökerei egy ókori (és kissé bizarr) római hagyományból, a Lupercaliából erednek. Minden évben február 15-én a fiatal férfiak anyaszült meztelenül rohangáltak az utcán és óvatosan csapkodták a fiatal lányokat a termékenység érdekében. A pogány mókázás rendkívül népszerű maradt az után is, hogy Konstantin hivatalosan is kereszténnyé nyilvánította a Római Birodalmat. A Lupercalia később átalakult a keresztény Bálint nappá, mely az önfejű Szent Bálintról kapta a nevét, aki illegálisan adott össze párokat II. Claudius római császár uralma alatt. Az engedetlensége miatt február 14-én kivégeztette a császár, és kedveseim, ezért ünnepeljük világszerte a Valentin napot.

A hagyományok országról országra változnak azóta – itt egy rövid lista, mely bemutatja a különböző szokásokat, mellyekkel febuár 14-én világszerte ünnepelnek a szerelmesek.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK

A szerelmesek az USA-ban minden lehetőséget megragadnak, hogy összetartozásukat hirdessék. Évente az Egyesült Államokban körülbelül 18 millió dollárt költenek cukorkákra, üdvözlő kártyákra, csokira, virágokra és ékszerekre ezen a napon. Az üdvözlő kártya a leggyakoribb ajándék, de nem csak a szerelmesek között. Család, barátok és kisiskolás gyerekek is adnak egymásnak lapokat a szeretet, barátság és megbecsülés jegyében. Az államokban a leggyakoribb édesség nem egy doboz csoki ezen a napon, hanem kis cukorkák, apró üzenetekkel, mint “Légy az enyém!” vagy “Csókolj meg!”. Vicces tény: egy év alatt annyi cukorkát adnak el, hogy minden embernek jutna belőle egy darab az egész világon.

PERU

Az országszerte zajló karneváloknak hála a peruiak nagyrésze vakációzik február 14-én – mely azt jelenti, hogy több idejük jut a szeretteikre.  Ahelyett, hogy rózsákat adnának egymásnak, az országban őshonos orchidea a legelterjedtebb ajándék ezen a napon. Sok tömeges esküvőt tartanak, ahol számtalan pár egyszerre mondja ki a boldogító “Igen!”-t az év legromantikusabb napján.

BRAZÍLIA

A brazilok február 14. helyett június 12-én emlékeznek meg Szent Antalról a házasság védőszentjéről.

AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Angliában a párok nagyon komolyan veszik a romantikus Valentin napot. Turbékoló párok cserélnek ajándékokat, virágokat, csokoládét és ékszereket szigetszerte. Este pedig jellemzően egy étterembe ülnek be vagy otthon a gyertyafény mellett vacsoráznak együtt. Akárhogy is: a szerelem érezhető mindenhol!

FINNORSZÁG

Ha szingli vagy, Finnország a Te helyed! Nem kell aggódnod, hogy lemaradsz az ünnepről, mert a finnek a barátaikkal ünneplik ezt a napot. Ráadásul az ünnep elnevezése finnül “Barátok napja” – nem is Valentin nap. A megszokott virágválasztás erre a napra a rózsaszín rózsa, de a barátok szívesen ajándékozzák egymást lapokkal vagy édességekkel.

DÉL-KOREA ÉS JAPÁN

A világnak ezen a részén a férfiak élvezik ki ezt a napot! Valentin napon a nők vesznek csokoládét a partnerüknek, férfi családtagjaiknak vagy munkatársaiknak a szeretetük és elismerésük megbecsülésük jeléül. De ne aggódjatok Ti sem, csajok! Kölcsön kenyér visszajár – egy hónap múlva. Március 15-én a férfiak viszonozzák a gesztust tortéval, cukorkával és virágokkal az úgynevezett “Fehér napon”.

Image by Sean McGrath, Flickr / Creative Commons

Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up