Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

9 ÚJÉVI SZOKÁS A VILÁG MÁS PONTJAIRÓL

9 ÚJÉVI SZOKÁS A VILÁG MÁS PONTJAIRÓL

Mindent megteszel Szilveszterkor, hogy a következő év szerencsés és sikerekben gazdag legyen? Visszaszámlálás, csillagszórók (hogy ne felejtsük el a tradíciókat se), de mi azért összeállítottunk egy listát a további szokásokról is, melyeket belekeverhetsz az Újévi rutinodba.

1. KEZDD AZ ÚJÉVET JOBBAN

Vagyis jobb lábbal… Skóciában és Görögországban az “első láb” egy régi hagyomány – az első ember, aki átlépi a üszöböd hozza a jó vagy rossz szerencséd. Elsőként a barátoknak és a rokonoknak kell belépniük – mindig jobb lábbal és soha nem üres kézzel.

2. HOPP-HOPP!

Ha még több embert (és lábat) szeretnél bevonni, akkor alkalmazd a dánok szokását: ők éjfélkor egy székről ugranak az új évbe. A brazilok pedig még inkább ugrálós kedvükben vannak: Szilveszterkor bemennek a tengerbe és hét hullámot ugranak át – mindegyik ugrásnál kívánva egyet.

3. SZŐLŐSZEMEKKEL TELI SZÁJ

Spanyolországban és más spanyol nyelvű országokban is teli szájjal kezdik az emberek az évet: 12 szőlőszemet esznek meg éjfélkor – mert ez 12 hónapnyi boldogságot és jólétet hoz. Na, nem akkor és úgy kell megenni a szőlőket, ahogy kedved tartja! Pontosan éjfélkor kell elkezdeni, amikor a templom harangja megszólal és minden harangszónál egyet be kell kapni.

4. ZA ZDOROVJIE

Az oroszok nagyon komolyan veszik az Újévi kívánságokat és bármit megtesznek, hogy valóra váljanak: felírják a kívánságukat egy papírra, amit elégetnek, a hamut pezsgőspohárba szórják és megisszák. Egészségükre!

5. EGY ÉV UTAZÁS

Itt egy Újévi szokás az Utazóknak: Kolumbiában az emberek, ha egy egész évet szeretnének utazgatni, fogják az üres bőröndjüket és sétálnak egyet éjfélkor.

6. SZÍNEK!!

Rengeteg szokás szól a ruhákról: például Brazíliában fehéret hordanak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, Kínában pedig a piros a jó szerencse színe. Az sem mindegy, hogy milyen színű alsóneműt viselsz Újévkor, tehát ne felejtsd el csekkolni ezt a szabályzatot!

7. FIGYELJ, MIT ESZEL

Ha gömbölyű vagy kerek ételt választasz, jólétben lesz részed az Újévben. Olaszországban éjfélkor kolbászt és lencsét esznek – ez hozza a jó szerencsét, és a lencse úgy néz ki, mint az aprópénz.

8. LEGYEN KEREK

A Fülöp-szigeteken minden a kerek dolgokról szól. Egy kerek asztal körül ülnek, gombölyű gyümölcsöket esznek és pénzérméket adnak egymásnak – pöttyös ruhában.

9. LESS A JÖVŐBE

Néhányan a teafű segítségével próbálnak a jövőbe látni. A német területeken és északon kicsit nehezebbek: errefelé egy tál vizet és ólmot használnak erre a célra. Egy kis olvasztott olmot hideg vízbe kell folyatni, és a megszilárdult alakjából pedig már megjósolható, mit is hoz az új év.

Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up