The latest on travel, languages and culture by EF Education First

9 ÚJÉVI SZOKÁS A VILÁG MÁS PONTJAIRÓL

Mindent megteszel Szilveszterkor, hogy a következő év szerencsés és sikerekben gazdag legyen? Visszaszámlálás, csillagszórók (hogy ne felejtsük el a tradíciókat se), de mi azért összeállítottunk egy listát a további szokásokról is, melyeket belekeverhetsz az Újévi rutinodba.

1. KEZDD AZ ÚJÉVET JOBBAN

Vagyis jobb lábbal… Skóciában és Görögországban az “első láb” egy régi hagyomány – az első ember, aki átlépi a üszöböd hozza a jó vagy rossz szerencséd. Elsőként a barátoknak és a rokonoknak kell belépniük – mindig jobb lábbal és soha nem üres kézzel.

2. HOPP-HOPP!

Ha még több embert (és lábat) szeretnél bevonni, akkor alkalmazd a dánok szokását: ők éjfélkor egy székről ugranak az új évbe. A brazilok pedig még inkább ugrálós kedvükben vannak: Szilveszterkor bemennek a tengerbe és hét hullámot ugranak át – mindegyik ugrásnál kívánva egyet.

3. SZŐLŐSZEMEKKEL TELI SZÁJ

Spanyolországban és más spanyol nyelvű országokban is teli szájjal kezdik az emberek az évet: 12 szőlőszemet esznek meg éjfélkor – mert ez 12 hónapnyi boldogságot és jólétet hoz. Na, nem akkor és úgy kell megenni a szőlőket, ahogy kedved tartja! Pontosan éjfélkor kell elkezdeni, amikor a templom harangja megszólal és minden harangszónál egyet be kell kapni.

4. ZA ZDOROVJIE

Az oroszok nagyon komolyan veszik az Újévi kívánságokat és bármit megtesznek, hogy valóra váljanak: felírják a kívánságukat egy papírra, amit elégetnek, a hamut pezsgőspohárba szórják és megisszák. Egészségükre!

5. EGY ÉV UTAZÁS

Itt egy Újévi szokás az Utazóknak: Kolumbiában az emberek, ha egy egész évet szeretnének utazgatni, fogják az üres bőröndjüket és sétálnak egyet éjfélkor.

6. SZÍNEK!!

Rengeteg szokás szól a ruhákról: például Brazíliában fehéret hordanak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, Kínában pedig a piros a jó szerencse színe. Az sem mindegy, hogy milyen színű alsóneműt viselsz Újévkor, tehát ne felejtsd el csekkolni ezt a szabályzatot!

7. FIGYELJ, MIT ESZEL

Ha gömbölyű vagy kerek ételt választasz, jólétben lesz részed az Újévben. Olaszországban éjfélkor kolbászt és lencsét esznek – ez hozza a jó szerencsét, és a lencse úgy néz ki, mint az aprópénz.

8. LEGYEN KEREK

A Fülöp-szigeteken minden a kerek dolgokról szól. Egy kerek asztal körül ülnek, gombölyű gyümölcsöket esznek és pénzérméket adnak egymásnak – pöttyös ruhában.

9. LESS A JÖVŐBE

Néhányan a teafű segítségével próbálnak a jövőbe látni. A német területeken és északon kicsit nehezebbek: errefelé egy tál vizet és ólmot használnak erre a célra. Egy kis olvasztott olmot hideg vízbe kell folyatni, és a megszilárdult alakjából pedig már megjósolható, mit is hoz az új év.

Share this post

Latest post from Culture

Stay Informed

Receive all the latest news and posts from Innovation Voice straight into your inbox

or get the rss feed

Thank you!

You are now subscribed. We’ll see you soon.