Go Blog | EF Magyarország
The latest on travel, languages and culture by EF Education First
MenuFree Brochure

MINT EGY HELYI: MIKRE FIGYELJ A KÖVETKEZŐ UTADON

MINT EGY HELYI: MIKRE FIGYELJ A KÖVETKEZŐ UTADON

Ismered azt az érzést, amikor megbántasz valakit, de nem is tudod, hogyan? Ez mindenkivel megeshet, legfőképp akkor, ha külföldre utazunk, és próbáljuk megérteni egy idegen kultúra szokásait. Hogy segítsünk elkerülni az ilyen helyzeteket, összegyűjtöttünk számodra pár tanácsot néhány ország normáit illetően.

Sose feledd, attól függetlenül, hogy honnan érkezel, és hova látogatsz, egy mosoly, egy köszönöm és a pozitív testbeszéd mindennél többet számít.

HA OLASZORSZÁGBAN JÁRSZ…

Gondold át a kávédat | Ne rendelj kapucsínót ebéd után. Ezeket reggelente szokták inni, vacsora mellé pedig az eszpresszó az általános.

Ismerd az étkezési szabályokat | Az olaszok nagyon kitalálták a pizzáikat, így extra feltétet kérni valamire illetlennek számít. Ha olyan tésztát eszel, amihez valamilyen tengeri mellék, feltét, vagy köret van, semmiképpen se kérj rá parmezánt. Ez egy általános „nem” ebben az ízparadicsomban.

HA A NÉMETEKET LÁTOGATOD MEG…

Játssz szabályosan | A németek közismerten szabálykövetők. Ha csak előbb indulsz át a zebrán, mint ahogy a lámpa zöldre váltana, nagyon csúnya tekintetek szegeződhetnek rád, ha pedig rendőr is lát, készítheted a tárcádat.

Ülj le | Ne várj az étteremben, hogy leültessenek, válassz egy üres asztalt, és csüccs. Ezen felül készülj fel arra, hogy lehet, hogy másokkal kell enned – a németek közösségi evők.

Legyél udvarias | Kérem, köszönöm, jó napot, és magázódás (ha nem állapodtatok már meg másképp). Ezek a közösségben tartózkodás alapjai.

HA FRANCIA TERÜLETEN JÁRSZ…

Beszélj franciául | A franciák nem kedvelik, ha más nyelven kell megszólalniuk. Ha nem beszéled a nyelvet, akkor se indíts egy angol mondattal, előtte kérdezz – Parlez-vous anglais? Beszél angolul?

Nincs olyan, hogy jól átsült | A franciáknak nem szokásuk jól átsült steaket kérni. Kérheted “à point” (közepesen átsütve), “bleu” (kéken) vagy “saignant” (véresen).

Ismerd a megszólításokat | Mindig tudd, hogy kivel beszélsz. A “Madame”, a “Mademoiselle” és a “Monsieur” szavak használata igen fontos, és ügyelj rá, hogy mindig a megfelelő embernek mondd.

HA A KIRÁLYNŐT LÁTOGATOD – EGYESÜLT KIRÁLYSÁG…

Tartsd a sort | Vagy állj be rendesen, vagy ne zavarj másokat. A britek komolyan veszik a sorbanállást, és ha te ezt nem tudod megtenni, készülj fel a lenéző tekintetekre és az esetleges helyvesztésre.

Csevegj | A “How are you?” nem mindig célzott kérdés, inkább csak köszönés, de a “Fine thanks, and you?” válasszal nem foghatsz mellé.

HA SPANYOLORSZÁG A CÉLOD…

Későn egyél | Az ebéd 2 körül, inkább után kezdődik, de előbb soha, és vacsora is elhúzódhat 10-ig. Az is jellemző, hogy hajnali 2 előtt nem járnak klubokba, szóval készülj fel arra, hogy sokáig kell fennmaradnod.

Aludj egyet | A boltok délután 2 és 5 között általában zárva vannak, legfőképp azért, hogy a vásárlók és boltosok aludhassanak egyet, de van egy még fontosabb ok is: túl meleg van délután. Ettől függetlenül a nagy áruházak általában nyitva vannak, és ha a félsziget északi részén üdülsz, ott a siesta sem annyira általános.

Neked melyik a kedvenc országod?TUDJ MEG TÖBBET
Get the latest on travel, languages and culture in the GO newsletterSign up