Tanuljon angolul

Szeretne megtanulni angolul, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, vagy (ami még valószínűbb) próbálkozott már a nyelvvel, de frusztrálja, hogy nem jutott messzire? Nincs egyedül! Több millióan tanulnak angolul világszerte. Itt megtalálja a legfontosabb stratégiákat, amelyek segítik, hogy gyorsabban megtanuljon angolul, tippeket kap az önnek legmegfelelőbb képzés kiválasztásához, a leggyakoribb hibák elkerüléséhez, illetve hivatkozásokat talál az angol nyelvi anyagaink teljes tárházához.

Tanuljon angolul az EF-fel

Miért érdemes angolul tanulni

Ha megtanul angolul, azzal fellendítheti a karrierjét, és tágíthatja a látókörét. Világszerte egyre többen használják az angol nyelvet arra, hogy kapcsolatba lépjenek különböző kulturális hátterű emberekkel. Az angol a nemzetközi kommunikáció, kereskedelem, üzleti élet, diplomácia és sok más terület közös nyelve. Ha használni tudja, kapuk nyílnak meg ön előtt – olyanok, amelyekre számított, és olyanok is, amelyekre nem.

Az EF angolnyelv-ismereti indexe (English Proficiency Index – EPI) szerint több mint egymilliárd ember beszél angolul anyanyelvként vagy második nyelvként, és több százmillióan beszélik az angolt harmadik vagy negyedik nyelvként.  A hatékony angol nyelvismeret hozzásegíti a kutatókat, tudósokat, turistákat és üzletembereket, hogy információt cseréljenek. Egyéni szinten nézve, azok, akik angolul beszélnek, jobb munkahelyet találnak, többet keresnek, és több online elérhető információhoz férnek hozzá.

Az angoltanulás 6 előnye

Ha esetleg még mindig nem győztük meg arról, hogy érdemes megtanulni angolul, íme néhány további előny:

 1. Az angoltanulás növeli az önbizalmát. Nagyon nagy elégtétel, ha sikerül magas fokon elsajátítania valamit, amivel évekig küzdött
 2. Az angoltanulás segít előremozdítani a karrierjét, ugyanis lehetővé teszi, hogy kövesse a legújabb trendeket a saját szakterületén, konferenciákon vegyen részt, és nemzetközi szintű fizetést biztosító pozíciókat vállaljon.
 3. Egy új nyelv elsajátítása segít a szellemi egészség megőrzésében, javítja a memóriát, és növeli a mentális rugalmasságot.
 4. Ha megtanul angolul, nagyobb hozzáférést kap az ismeretekhez, szélesebb perspektívából. Az interneten megtalálható anyagok több mint fele angol nyelvű, és a világ valamennyi élvonalbeli tudományos folyóirata angol nyelven jelenik meg.
 5. Annak, aki megtanul angolul, a külföldi utazás is egyszerűbb és élvezetesebb. Kevésbé függ majd az idegenvezetőktől és fordítóktól, és képes lesz egymagában is felfedezni a világot.
 6. Ha megtanul angolul, képes lesz megismerkedni más nemzetek képviselőivel, és közelebb kerülhet a kultúrájukhoz. Napjainkban a világ sokkal inkább egy összekapcsolt hálózatként működik, mint korábban bármikor.

Hogyan tanulhat meg angolul

A gyors angoltanulás titka igazán nem titok: minél többet kell találkoznunk a nyelvvel. Ideális esetben a hét minden napján, 24 órában körülvesz minket az angol nyelv. Ezért annyira hatékony módja a nyelvtanulásnak, ha külföldre utazunk. Ha azonban az utazás nem jöhet szóba, az otthonában is létrehozhat egy olyan angol nyelvű környezetet, amelyben elmerülhet. Olvasson angol nyelven, hallgasson angol podcastokat, nézzen angol nyelvű TV-csatornákat, beszéljen angolul a munkahelyén, szerezzen angolul beszélő barátokat az interneten stb. Elsőre talán túl soknak tűnik. Azonban lépésenként haladva is eljutunk a célhoz.

 1. Először is gondoljon valamire, amit minden nap végez. Tegyük fel, hogy eljár futni, és közben sport-podcastokat hallgat.
 2. Keressen egy angol nyelvű podcastot. A Google ilyenkor is a barátja.
 3. Holnap hallgassa ezt futás közben. Gratulálunk, máris angolra váltott 30 percet a napjából!

Ismételje meg, és apránként egyre több idejét átválthatja angolra. Ha szokott újságot olvasni, váltson egy angol nyelvűre. Ha meccset néz, nézze azt egy brit TV-csatornán. Ha főz, használjon amerikai weboldalakról származó recepteket. Ha szeret agyagozni, keressen egy angol nyelvű agyagozó-fórumot, ahol beszélgethet a hobbijáról. Minden tevékenysége garantáltan végezhető angol nyelven is.

Természetesen új dolgokba is belevághat angolul. Vannak angolul beszélő kollégái? Küldjön nekik baráti e-maileket. Csevegjen velük az értekezlet kezdete előtti üres percekben. Ellátogatnak a városába külföldi turisták? Derítse ki, hogy vállalhatna-e önkéntes munkát egy közkedvelt turista-célponton: múzeumban, parkban vagy műemléknél. Előfordulhat, hogy a repülőtéren vagy a vasútállomáson keresnek éppen önkénteseket. Esetleg elsétálhat ezekre a helyekre, és segíthet valakinek, aki eltévedt. Csak arra figyeljen, hogy ne legyen túl erőszakos. Van esetleg egy közösség, ahová a városában élő külföldiek járnak el? Keressen a Facebookon amerikai, brit vagy kanadai kulturális közösségeket. Előfordulhat, hogy havonta vagy kéthavonta találkozókat szerveznek, amelyeken ön is részt vehet. Ezek általában kötetlen, egy bárban vagy étteremben szervezett események, amelyeken bárki részt vehet.

Hogyan maradjon motivált, miközben angolul tanul

A leggyakoribb hiba, amit az angoltanulást elkezdők vétenek, hogy alábecsülik, mennyi időbe is telik majd a folyamat. Mindenki azt mondja, hogy a gyerekek a legkiválóbb nyelvtanulók, de nekik is két évbe telik, hogy elkezdjenek mondatokat alkotni. Megtanulni angolul egy hosszú távú cél. Legyen türelmes önmagához. Nagy kihívás, hogy hónapokon vagy éveken át motivált maradjon, de ez elengedhetetlen, ha magas szintű angol nyelvtudásra vágyik. Ezt számtalan kutatás alátámasztja.

Íme néhány tipp, hogy ne csökkenjen a motivációja: 

 1. Végezzen olyasmit angolul, amit eleve szeret. Ha jól érzi magát, miközben angolul beszél, kevésbé lesz hajlamos feladni. Hallgasson a szívére.
 2. Váljon megszokássá az angoltanulás. Építse be a mindennapi életébe. Minél kevésbé kell agyalnia rajta, annál valószínűbb, hogy minden nap használni fogja az angol nyelvet. Automatikusan. 
 3. Vezessen tanulási naplót. Írja le, hogy mi az, amit megtesz az angoltudás fejlesztéséért, és jegyezze fel a fontos mérföldköveket, például az első felirat nélkül megnézett angol nyelvű filmet, az első angol nyelvű értekezletet vagy az első beszélgetést angol nyelven.
 4. Jutalmazza meg magát az egyes célok eléréséért. Kis és nagy jutalom egyaránt szóba jöhet. Egy új póló. Egy csokiszelet. Egy londoni út. Az agyunk úgy van huzalozva, hogy kiszúrja azokat a tevékenységeket, amelyek jutalommal járnak. Ha az angolt is ilyen tevékenységgé tesszük, az automatikusan arra motiválja majd, hogy angolul tanuljon.
 5. Kövesse a számokat. Ingyenes, standardizált angol nyelvi tesztünk a segítségére lesz ebben. Végezze el félévenként.

Hogyan mérheti le angol nyelvtudását

Fontos, hogy mielőtt nekilát tanulni, lemérje az angol nyelvtudását, és ezt rendszeresen megtegye a tanulási folyamat során. Máskülönben nem tudja megállapítani, hogy halad. Haladását különböző módokon lemérheti. A legjobb módja annak, hogy megállapítsa a jelenlegi szintjét, ha teszteli, hol áll éppen az elérni kívánt célhoz képest. Ha például az a célja, hogy angol nyelvű prezentációkat tartson a munkahelyén, meg kell próbálnia angolul prezentációt tartani a munkahelyén, és megnézni, hogy megy. Ezt követően jegyezze le, hogy érezte magát, és min kell még dolgoznia. Ez lesz az a szint, amihez viszonyítani tud. 6 hónapnyi nyelvtanulást és a cél elérése érdekében végzett munkát követően tartson egy újabb prezentációt, hogy lássa, mennyit fejlődött.

Ha ennél általánosabb célja van, egy standardizált angol nyelvi teszt segít meghatározni a jelenlegi szintjét, és nyomon követni az előmenetelét. Az EF SET az írott és hallott szövegértési készségeit teszteli, és ugyanazokra a sztenderdekre épül, mint a TOEFL vagy az IELTS. Csakhogy ingyenes. A teszt kitöltése 50 percbe telik. Végezze el most, majd néhány hónap múlva újra, és nézze meg, mennyit fejlődött. Az elvégzésről ingyenesen kiállítanak egy angol nyelvű oklevelet, amelyet hozzáadhat a LinkedIn profiljához, vagy bemutathat az iskolában vagy a munkahelyen.

Tesztelje angol nyelvtudását

Az EF SET teszt egy 0 és 100 közötti skálán jelzi az eredményt az írott és hallott szövegértési készségeire. Kap egy 0 és 100 közötti pontszámot az olvasásra, egy 0 és 100 közötti pontszámot a hallott szövegértésre, majd egy összesített pontszámot, szintén 0 és 100 között. Az alábbiakban áttekintjük a közös európai nyelvi referenciakeret (CEFR) hat szintjét A1-től C2-ig, az EF SET teszttel összefüggésben:

CEFREF SET
<A11 - 10
A1 Kezdő11 - 30
A2 Alapszint31 - 40
B1 Középszint41 - 50
B2 Felső középszint51 - 60
C1 Haladó61 - 70
C2 Mesterszint71 -100

Angol nyelvi tesztjeinkről szóló útmutatónkban többet tudhat meg a különböző angol nyelvi vizsgákról, amelyekkel tesztelheti tudását.

Hogyan válasszon jó angol nyelvtanfolyamot

Az angol nyelvtanfolyam jó megoldás a kezdők számára, és nagyszerű befektetés, ha tisztában van vele, mi a célja. Mielőtt feltérképezné az elérhető angol nyelvtanfolyamokat, üljön le, és állítson össze egy listát arról, milyen célokat szeretne elérni az angol nyelvtanulással. Ha csak általánosságban szeretne megismerkedni a nyelvvel, teljesen más tanfolyamot kell keresnie, mint ha arra szeretne felkészülni, hogy szerződésekről tárgyaljon angol nyelven, vagy TOEFL oklevelet szerezzen. Megéri rászánni 15 percet arra, hogy papírra vesse a céljait.

Amikor már tudja, hogy mit keres, derítse ki, hogy milyen angol nyelvtanfolyamok felelnek meg leginkább a tanulási célkitűzéseinek. Íme, a leggyakoribb lehetőségek:

Platform

 • Online angol nyelvtanfolyamok – korlátlan hozzáférés a platformhoz + kérésre tanár által tartott élő órák vagy magántanár, aki segít megtanulni azt, amit szeretne
 • Angol nyelviskolák – heti egy-két alkalommal egy önhöz közeli helyszínen (a normál iskolához hasonlóan)
 • Külföldi angol nyelvtanfolyamok – napi 3-4 óra + vendéglátó család (teljes körű immerzív élmény)
 • Önálló tanulás – az angoltanulás leggyakoribb módja. Az interneten számtalan referenciaanyag elérhető az angol nyelvtanuláshoz, emellett angol nyelvtanulási alkalmazásokat is használhat.

A csoport mérete

 • Magánóra – pontosan azon dolgozhat, amin szeretne (költségesebb)
 • Csoportos óra – egy adott tananyagot követnek, és adott időpontokban találkoznak (kevésbé költséges)

Intenzitás

 • Hosszú távú angol nyelvtanfolyamok – heti egy-két alkalommal, egész évben (általában heti 2-4 óra)
 • Intenzív angol nyelvtanfolyamok – minden nap 2-6 hétig (általában heti 15-30 óra)

Téma

 • Általános angol nyelvtanfolyamok – az angol nyelv valamennyi aspektusát lefedő, széles spektrumú tanfolyam
 • Speciális angol nyelvtanfolyamok – felkészítés IELTS vagy TOEFL tesztre, orvosi angol, légi közlekedési angol, angol nyelv akadémiai célokra (EAP) stb.

Minél konkrétabban látja a céljait, annál valószínűbb, hogy megtalálja azt az angol nyelvtanfolyamot, amely segít elérni ezeket. Ne feledje: tanulás közben változhatnak a céljai, ezért vizsgálja felül azokat rendszeresen, és szükség szerint módosítsa a tanulási stratégiáját.

Milyen angol nyelvtanulási módszert válasszon

Minden angol nyelvtanfolyam konkrét képzési anyagokat használ, legyen az az Oxford University Press nyelvkönyve vagy a nyelviskola saját anyagai. Emellett minden tanárnak megvan a saját tanítási stílusa. Van, akinél sok szót és nyelvtani szabályt kell megtanulni. Mások egyből angolul beszélnek, játékokat és szerepjátékokat használnak. Nincs olyan módszer, amelyik minden nyelvtanulónál beválik. Amikor elgondolkodik a saját nyelvtanulási céljain és tanulási stílusán, gondolja végig azt is, hogyan tanulta az angol nyelvet korábban. Mi az, ami jól bevált? Mi az, amit fölöslegesnek vagy unalmasnak talált? Mi az, amihez szívesen használja az angol nyelvet, és mi az, amitől fél? Ha gondosan áttekinti a korábbi tapasztalatait az angol nyelvvel, valószínűleg meg tudja határozni, milyen típusú nyelvtanulási környezet lesz majd megfelelő.

Az EF több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik a világ legkülönbözőbb pontjain élő nyelvtanulók angol nyelvi oktatásában. Kidolgoztuk saját angol nyelvi tananyagunkat, amely kizárólag az EF nyelviskolákban a világ minden pontján, illetve online nyelviskolánkban, az EF English Live-on érhető el.

Ha úgy gondolja, hogy szeretne beiratkozni egy angol nyelvtanfolyamra, örömmel segítünk kiválasztani azt a programot, amely leginkább megfelel a céljainak és költségvetésének. Keresse fel az önhöz legközelebbi EF irodát, és beszéljen egy oktatási tanácsadóval.

Az EF nagyszerű lehetőség a kezdők számára, hogy gyorsabban megtanuljanak angolul, és sokat fejlődjenek. Érzem, hogy milyen sokat haladtam azóta, hogy itt tanulok. Amikor az EF-nél kezdtem tanulni, egyáltalán nem beszéltem angolul, most meg szinte kétnyelvűnek érzem magam.

Jenny, EF London

Tanuljon angolul az EF-fel

Tanuljon angolul külföldön

Számos különböző úti cél, időtartam és tanfolyamtípus közül választhat, ha egy külföldi nyelvtanfolyamon szeretné elsajátítani az angol nyelvet.

Tanuljon angolul az interneten

Lépjen be online angol nyelviskolánkba, és vegyen részt csoportos vagy magán angol nyelvórákon a saját otthona kényelméből.

Tanuljon angolul az alkalmazásunkkal

A mesterséges intelligenciát hasznosító angol nyelvtanulási alkalmazásunk nemcsak innovatív, intuitív és átfogó, de szórakoztató is.

Az EF 1965 óta tartja a külföldi nyelvtanulás mércéjét.
Tevékenységünk középpontjában az innováció, minőség és biztonság áll. Ennek eredményeképp az EF globálisan elismert szervezetek bizalmát nyerte el.

50

évnyi tapasztalat a nemzetközi oktatási programok terén

26

nemzetközi iparági szervezet tagja vagyunk

400+

iskola és iroda világszerte