Vonatkozói mellékmondatok

A vonatkozói mellékmondatok nem alapvető fontosságú részei a mondatnak. Értelmet nyújthatnak, de ha eltávolítjuk őket, a mondat továbbra is nyelvtanilag helyes marad. Két fő típusú vonatkozói mellékmondat létezik az angol nyelvben. Fontos az, hogy különbséget tudjunk tenni a kettő között, mert eszerint választjuk ki azt a névmást, amely segítségével bevezetjük a mellékmondatot. Ezen az oldalon részletesebb információt találsz arról, hogy a prepozícióknak hol a helye a vonatkozói mellékmondatban.

Meghatározó vonatkozói mellékmondatok

A meghatározó vagy szűkítő mellékmondat azt mondja el, hogy egy nagyobb csoport személy- vagy dologból pontosan ki vagy mi az, akiről vagy amiről beszélünk. Ha eltávolítjuk a meghatározó vonatkozói mellékmondatot, a mondat értelme jelentős módon megváltozik. A meghatározó vonatkozói mellékmondatot nem választjuk el a mondat többi részétől vesszővel vagy zárójellel.

Példák
  • The woman who visited me in the hospital was very kind.
  • The umbrella that I bought last week is already broken.
  • The man who stole my backpack has been arrested.
  • The weather that we had this summer was beautiful.

Tudj meg többet a meghatározó vonatkozói mellékmondatok helyes használatáról.

Nem meghatározó vonatkozói mellékmondatok

A nem meghatározó vagy bővítő mellékmondat több információt nyújt a szóban forgó dologról vagy személyről. Ha a nem meghatározó vonatkozói mellékmondatot eltávolítjuk, valamennyi információt elveszítünk, de a mondat átfogó értelme megmarad. A nem meghatározó vonatkozói mellékmondatokat mindig vesszőkkel vagy zárójelekkel különítjük el a mondat többi részétől.

Példák
  • The farmer, whose name was Fred, sold us 10 pounds of potatoes.
  • Elephants, which are the largest land mammals, live in herds of 10 or more adults.
  • The author, who graduated from the same university I did, gave a wonderful presentation.
  • My mother, who is 86, lives in Paris.

Tudj meg többet a nem meghatározó vonatkozói mellékmondatok helyes használatáról.