Felkészülés a TOEFL-re

Többféle mód kínálkozik a TOEFL-re való felkészülésre, egyesek általánosabbak, mások specifikusabbak. A jelen tudásszinted és a céljaid függvényében össze is válogathatod magadnak azon módszereket, amelyek segítségével a legkevesebb időveszteséggel leszel képes felkészülni az általad választott TOEFL-vizsgára.

Az általánosabb TOEFL-felkészülési módszerek ugyanazok, mint amelyeket más angol nyelvvizsga esetén is választanál. Bármi ide tartozik, ami fejleszti az angol nyelvtudásod. Mivel a TOEFL mind a négy nyelvi készséget méri, kezdheted a leggyengébb készséged fejlesztésével. Ha jól olvasol angolul, de nehezen írsz, akkor az íráskészségedet szükséges fejlesztened. Ha nem okoz gondot angolul beszélned, ám nehezen értesz meg egyes angol dialektusokat, akkor a hallás utáni szövegértéseden kell dolgoznod. Bármely készség fejlesztése iránt is kötelezed el magad, a rendszeres tanulás és egy megfelelő munkaterv kialakítása nélkülözhetetlen lesz az elérhető TOEFL-pontszámod növelése érdekében.

TOEFL-gyakorlótesztek

Egy TOEFL-gyakorlóteszt kitöltése tudathatja veled, hogy adott pillanatban milyen TOEFL-pontszámot lennél képes elérni, és hogy ennek megfelelően mit szükséges fejleszteni. A legtöbben előzetes tanulás nélkül, gyakorlóteszttel indítanak és a kapott eredmény tükrében kezdik el a vizsgára való megfelelő felkészülést. Lehetőséged van hivatalos TOEFL-gyakorlótesztek megvásárlására az ETS-től, a TOEFL vizsga szervezőitől. Ezek a leghitelesebbek, ám egyúttal a legdrágábbak is. Emelett nekifuthatsz az ingyenes EF SET English Certificate-nak, amely segíthet abban, hogy megbecsüld, mekkora pontszámot érnél el a TOEFL-en. TOEFL-teszteket tartalmazó gyakorlókönyvet is vásárolhatsz, így saját magad értékelheted a kitöltött tesztjeid.

Minden esetben fontos a lehető legjobb körülmények között tegyük le a TOEFL gyakorlótesztet. Biztosítsunk saját magunk számára elegendő időt arra, hogy egyszerre teljesítsük a teljes tesztet, lehetőleg egy csendes helyen, a zavaró körülményeket mellőzve - és ne csaljunk! Gondoljunk arra, hogy a TOEFL-gyakorlótesztek közel sem olyan stresszesek, mint egy idegen körülmények között teljesítendő valódi vizsga, amiből az következik, hogy a gyakorlóteszten több pontot érhetünk el, mint amennyit a TOEFL-vizsgán megszerezhetnénk.

TOEFL-kurzusok

Amennyiben ambiciózusabb vagy, lehetőséged van specifikusabb felkészülési módot választani. Sok jelentkező magában lát neki a tanulásnak, könyvekkel és gyakorlótesztekkel, majd nekivág a TOEFL-vizsgának. Akik messzebb vannak az elérendő céltól, többnyire beiratkoznak egy TOEFL-kurzusra. A TOEFL nehéz, egyetemi szintű nyelvvizsga, így egy specifikus kurzus sokat számíthat az eredmény szempontjából.

Egy jó TOEFL-kurzus sok vizsga-specifikus tanáccsal képes ellátni a jelentkezőt például annak kapcsán, hogy hogyan fogjon neki a feladatok megoldásának, hogyan ossza be a vizsgaidőt, hogyan jegyzeteljen stb. Emellett a legtöbb kurzus még egy realisztikus környezetben megszervezett vizsgaszimulációt is kínál. A kurzusok oktatóinak sok TOEFL-lel kapcsolatos tapasztalata van, így tudnak segíteni abban, hogy hogyan maximalizáld a teljesítményed.

Többféle TOEFL-felkészítő kurzus létezik. A legfőbb típusok: az online TOEFL-kurzus, egy közeli iskolában elvégezhető TOEFL-kurzus, valamint a tengeren túli TOEFL-kurzus. Ne feledd, hogy a legtöbb ilyen kurzus legalább két hónapot tart, vagy akár többet is, ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy javítani lehessen a jelentkező TOEFL-pontszámán. Ha egyetemre szeretnél jelentkezni, ezt az időt bele kell számolnod a terveidbe.

Miben segíthet neked az EF?

Az EF számos TOEFL-kurzussal rendelkezik online és külföldön is, melyek rugalmas kezdési időponttal és időtartammal rendelkeznek. Ha egészen közel vagy a kívánt TOEFL-eredményhez, beiratkozhatsz egy rövidebb kurzusra, míg ha ambiciózusabb vagy a fejlődést illetően, úgy a hosszabb kurzusok lehetnek megfelelőek számodra. Tudj meg többet a online és külföldi TOEFL-kurzusainkról!