TOEFL iBT

A TOEFL IBT egy 4,5 órás angol nyelvvizsga, amely az egyetemi szintű olvasás és hallás utáni szövegértési készséget, a beszédkészséget és az írott szövegalkotási készséget méri fel. Mivel a célközönsége az Egyesült Államok és más angol nyelvű országok egyetemeire jelentkező diákok, a TOEFL kizárólag a tudományos angolra összpontosít.

Története

A TOEFL iBT (Internet Based Test) 2005-ben született meg, és fokozatosan igyekszik világszinten kiszorítani a TOEFL PBT-t, azaz a Paper Based Test-et és a TOEFL CBT-t, azaz a Computer Based Test-et. A TOEFL PBT még elérhető egyes vizsgaközpontokban, a TOEFL CBT azonban megszűnt, pontszámai mára már érvénytelennek minősülnek. E két vizsga pontrendszere nem esik egybe az iBT pontrendszerével.

Pontozás

A TOEFL pontskálája 0-tól 120-ig terjed, mind a négy említett készség ugyanolyan súllyal esik a latba. Különböző egyetemek különböző TOEFL-pontszámot kérnek, egyesek pedig külön kikötéseket határoznak meg egy-egy készség kapcsán. A TOEFL iBT eredménye a vizsga letételétől számított 2 éven belül érvényes.