TOEFL PBT

The TOEFL PBT test was discontinued in April 2021.

A TOEFL Paper-Based Test a TOEFL egy korábbi változata, és csak néhány országban elérhető. Ez messze a legritkább a két elérhető TOEFL-teszt közül. A TOEFL PBT teljesen különbözik az online, TOEFL iBT nevű változattól. A legfőbb eltérések: e vizsga rövidebb, nem tartalmaz beszédkészségtesztet, és pontskálája is különbözik.

A vizsga felépítése

A TOEFL PBT két és fél órát tart, és négy részre oszlik. A Listening, azaz hallás utáni szövegértésteszt az első, mely 30-40 percet tart, és összesen 50 kérdést foglal magába. A Listening rész első fele rövid felvételeket és néhány hozzájuk kapcsolódó kérdést tartalmaz. A második felében a hangfelvételek hosszabbak.

A TOEFL PBT második része nem hasonlít semmilyen más angol nyelvvizsga-feladathoz. A neve: Structure and Written Expression, azaz Szövegfelépítés és írásbeli kifejezés-teszt, melynek során a vizsgázónak szavakat kell behelyettesítenie mondatokba, valamint írott szövegbeli hibákat kell kijavítania. E rész 25 percet tart.

A harmadik rész - azaz a Reading - az olvasás utáni szövegértést méri fel, és 55 percet tart. Több különböző hosszúságú szövegrészletet, és néhány ezekhez kapcsolódó kérdést tartalmaz.

A TOEFL PBT utolsó része a Writing, azaz szövegalkotási teszt. 30 percet tart, és egyetlen esszét kell megírni.

Pontozás

A TOEFL PBT-n megszerezhető pontszám 310-től 677-ig terjed, mely csak az első három részt foglalja magába. Az íráskészségteszt nincs belefoglalva a végső pontszámba, ennek eredménye egy 0-tól 6-ig terjedő skálán külön szerepel a bizonyítványon. A TOEFL PBT-bizonyítvány két évig érvényes és felhasználható mindazon egyetemekre való jelentkezéshez, melyek elfogadják a TOEFL iBT-bizonyítványt. Az ETS jóvoltából rendelkezésre áll egy hivatalos átalakítótáblázat, melynek segítségével az egyetemek könnyedén átalakíthatják a PBT-pontokat iBT-pontokká.