TOEFL reading

A TOEFL Reading, azaz olvasás utáni szövegértést felmérő teszt a TOEFL iBT vizsga első része.

A teszt felépítése

A teszt három vagy négy, nagyjából 700 szavas szöveget foglal magába, 12-15 kérdéssel minden szöveg esetében. Ez összesen 36-56 kérdést jelent a TOEFL Reading teszt esetében. A szövegek és kérdések számának függvényében a jelentkezőknek 60-80 perc áll rendelkezésükre a teszt teljesítéséhez.

A TOEFL Reading részében helyet kaphatnak ráadás-kérdések is, melyek nem kerülnek pontozásra. Ezeket a kérdéseket az ETS a vizsga kalibrálására használja fel. Ha úgy érzékeled, hogy a TOEFL Reading rész az elvárhatónál hosszabb ideig tart, valószínűleg ez az oka. Ugyanakkor nem tudhatod, hogy mely kérdések a ráadás-kérdések, így hát fontos, hogy minden kérdés esetében a lehető legjobban teljesíts.

Kérdéstípusok

A TOEFL Reading teszt egyetemi szintű tudományos angol nyelven megírt szövegeket használ. Ezek lehetnek például egyetemi tankönyvi szövegrészletek, és főként három csoportba sorolhatók: történelmi vagy életrajzi témájú szövegek, érvelő szövegek, vagy témabevezetők. Nincs szükség a témához kapcsolódó előzetes tudásra annak érdekében, hogy meg tudd válaszolni a kérdéseket, de az akadémiai angol megfelelő ismerete nélkülözhetetlen.

Stratégiák

A TOEFL Reading teszt esetében a rendelkezésre álló idő a feladatok utasításai között található. Az idő szabadon beosztható. Mivel ez a teszt időre megy, légy biztos benne, hogy jól osztod be az idődet annak érdekében, hogy elegendő időd maradjon az összes szöveg elolvasására és az összes szövegértési kérdés megválaszolására. A TOEFL-en az üresen hagyott helyek helytelen válasznak számítanak.

Pontozás

A vizsgázók oda-vissza mozoghatnak a TOEFL Reading tesztjén belül, vagyis kihagyhatnak egy adott kérdést, és visszatérhetnek rá később, ha belefér az idejükbe. A megszerezhető pontszám 0 és 30 közé esik, a 22 pont fölötti eredmények magas pontszámnak számítanak.

A TOEFL iBT következő része a Listening, azaz a hallás utáni szövegértési teszt.