TOEFL ETS

A TOEFL a New Jersey-ben lévő Princetonban székelő Educational Testing Service (ETS) nevű amerikai nonprofit szervezet tulajdona, melynek több profitorientált leányvállalata működik külföldön. A TOEFL nyelvvizsgák díjának nagy része az ETS-t illeti, amely a TOEFL iBT nyelvvizsgák eredményének értékeléséért is felelős. Az  értékelés a feleletválasztós kérdések esetében számítógéppel, a többi feladat, valamint a papír alapú vizsga esetén nagy számú korrektor bevonásával történik. A vizsgadíj fennmaradó részét az a vizsgaközpont kapja meg, ahol vizsgáztál, valamint ez a központ felelős a vizsga biztosításáért és adminisztrációjáért. Az adott vizsgaközpontból senki sem értékeli az TOEIC-eredményed.

Története

A TOEFL-t eredetileg nem az ETS alkotta meg. Az 1960-as évek elején tervezték a Stanford University-n a külföldről érkező egyetemi hallgatók nyelvi vizsgáztatása céljából. Az ETS 1965-ben csatlakozott az egyetem vezetőségéhez a TOEFL szervezésében. 1973-tól kezdődően a TOEFL-t kizárólagos módon az ETS menedzseli.

Egyéb nyelvvizsgák

A TOEFL nem az ETS egyetlen nyelvvizsgája. Szintén az ETS szervezi a TOEIC-et, (amely egy főként Ázsia-orientált vállalati angol nyelvvizsga), SAT-ot (amelyet amerikai középiskolai hallgatók számára hoztak létre) és a GRE-t (amely amerikai főiskolai hallgatókat céloz meg), emellett több amerikai, állami szintű általános iskolai nyelvvizsgát is. Az ETS kiterjedt szervezet, mely hozzávetőlegesen 50 millió nyelvvizsgát bonyolít le évente a világon. A TOEFL-t eddig nagyjából 30 millió ember teljesítette.