TOEFL-pontszámok

Az iBT-n megszerezhető TOEFL-pontszámod 0 és 120 közé eshet. A PBT-n 310 és 677 között szerezhetsz pontokat. A TOEFL iBT pontszáma a négy részteszt pontszámainak összegéből alakul ki, ugyanis mind a négy teszt egyenlő arányban számít a végeredmény tekintetében. Mind a négy részteszt – ReadingListening, SpeakingWriting – 30 pontot ér. A TOEFL iBT-n 0 és 120 pont közé eső összpontszámot érhetsz el, emellett minden résztesztre is kapsz egy 0 és 30 közé eső pontszámot.

A TOEFL-eredmények nagyjából 10 nap elmúltával válnak elérhetővé, érvényességi idejük pedig 2 év.

Mit jelentenek az eredmények?

A legtöbb jelentkező számára bizonyos TOEFL-pontszám szükségeltetik egy adott egyetemre való jelentkezéshez. Az elvárt TOEFL-pontszám nagyban függ az egyetemtől és a képzés szintjétől, amelyre jelentkezel. Bizonyos egyetemek elvárnak egy bizonyos TOEFL-összpontszámot, amely mellett a részkészségek tekintetében is meghatároznak bizonyos minimális pontértékeket. Általánosságban igaz, hogy felsőbb szintű képzések és szelektívebb egyetemek esetében szigorúbb TOEFL-elvárásokkal fogsz szembesülni. Annak érdekében, hogy megtudd, milyen szintű TOEFL-bizonyítványra lesz szükséged, keresd az adott egyetem felvételi irodáját.

A TOEFL egyéb változatai

Ha az online formátum helyett a papírformát választod, úgy a TOEFL-eredményed teljesen másképp fog kinézni. A TOEFL PBT összpontszáma csak a Reading, a Listening és a Structure részek pontszámait foglalja magába. A Writing részteszt eredménye külön, egy 0-tól 6-ig terjedő skálán szerepel. A legtöbb egyetem, amennyiben elfogadja a TOEFL iBT nyelvvizsgabizonyítványt, úgy a TOEFL PBT bizonyítványt is el fogja fogadni.

A TOEFL Junior és TOEFL ITP pontszámai nem alakíthatók át standard TEOFL-pontszámokká.