TOEFL speaking

A TOEFL Speaking a TOEFL iBT harmadik része. A Seaking teszt alatt a feladatokat hallott vagy írott formában kapod meg, a válaszaidat pedig a számítógép segítségével kell rögzítened. A TOEFL Speaking tesztjét másutt, nem a vizsgaközpontban tartózkodó javítóbiztos értékeli. A Speaking teszt 20 percet tart, így ez a TOEFL vizsga legrövidebb része. A TOEFL PBT nem tartalmaz beszédkészség-tesztet.

A teszt felépítése

A TOEFL Speaking teszt két ún. önálló, valamint négy ún. integrált feladatból áll. A Speaking teszt esetében a feladatokat sorban kell megoldanod, és nem mehetsz vissza a már teljesített feladatokhoz. A sorban a két önálló feladat az első.

Első feladat: Preferencia – 45 másodpercet kell beszélned valamely általad jól ismert témáról, például egy személyről, egy helyről vagy egy eseményről. 15 másodperced van felkészülni a válaszadásra.

Második feladat: Választás – Két lehetőség közül kell választanod, majd meg kell indokolnod a választások. 15 másodperced van felkészülni, majd 45 másodperc áll rendelkezésre számodra a válaszadásra.

A négy integrált TOEFL-feladat során el kell olvasnod, vagy meg kell hallgatnod valamit, s ezek után az ehhez kapcsolódó kérdésekre kell választ adnod.

Harmadik és negyedik feladat: Az első két integrált feladat során el kell olvasnod egy rövid, maximum 100 szavas szöveget, majd meg kell hallgatnod egy rövid, maximum 80 másodperces hangfelvételt, amely ugyanahhoz a témához kapcsolódik, mint a szöveg. Ezután fel kell venned a megadott kérdésre adott szóbeli válaszodat. Mindkét feladat esetében a szöveg maghallgatása után 30 másodperced van felkészülni, majd 60 másodperc áll rendelkezésedre ahhoz, hogy felvedd a válaszod.

Ötödik és hatodik feladat: A TOEFL Speaking tesztjének utolsó két feladata szintén integrált feladat. E feladatok során meg kell hallgatnod egy rövid, maximum 2 perces hangfelvételt, majd válaszolnod kell egy megadott kérdésre. E két feladat esetében 20-20 másodperced van felkészülni, és 60-60 másodperced felvenni a válaszod. A meghallgatott szövegek lehetnek párbeszédek vagy előadás-részletek.

Pontozás

A TOEFL Speaking teszt alatt végig készíthetsz jegyzeteket, amelyeket felhasználhatsz a válasz-felvételek felmondása során. Mindenik TOEFL Speaking feladatra 0 és 4 között kaphatsz pontokat. A feladatok összpontszámát ezután a rendszer átalakítja egy 0-tól 30-ig terjedő skálának megfelelően, így fog ugyanis belekerülni a TOEFL végső pontszámába. Egy 26-os vagy annál nagyobb pontszám jó eredménynek számít a TOEFL Speaking teszt esetében.

A TOEFL utolsó része következik: a Writing, azaz a szövegalkotási teszt.