TOEIC-pontszám

A lehetésges TOEIC-pontszámodat az határozza meg, hogy mely teszteket teljesítetted. A népszerűbb Reading & Listening TOEIC pontszáma 10-től 990-ig terjed, mely skálán belül a két teszt pontszáma részarányosan oszlik meg. A Speaking & Writing TOEIC-ra kapható pontszám 10 és 400 közé esik, a két részteszt ez esetben is 50-50%-ot számít. Az eredmények közlése a vizsga napjától számított 7-15 napon belül várható.

Mit jelentenek az eredmények?

Ha állásjelentkezéshez szükséges letenned a TOEIC-vizsgát, meg kell nézd, hogy az általad elért TOEIC-szint erősíti vagy gyengíti az önéletrajzod. Ha gyenge TOEIC-eredményt foglalsz bele az önéletrajzodba, az rontja az esélyeid, így ez esetben jobb bele sem foglalni a TOEIC-en elért eredményed a CV-be.

Tehát mi számít magas TOEIC-eredménynek? Ez nagyban függ attól, hogy milyen országban és milyen állásra jelentkezel. A legtöbb jelentkező szakmai okokból teszi le a Listening & Reading TOEIC vizsgát. Egy 900-as vagy annál magasabb pontszám szinte minden esetben, minden állás tekintetében magas pontszámnak minősül. Aranyszabály: lehetőség szerint egy 900-as vagy annál nagyobb pontszámú TOEIC-bizonyítványt tegyél be az önéletrajzodba. A TOEIC szervezői szerint a 900-as vagy nagyobb pontszám mesterszintű angol szaknyelvi tudásnak felel meg.

Egyéb esetek

Ha olyan állásra jelentkezel, amely betöltéséhez nincs szükség angol nyelvtudásra, bármely 785 pont feletti TOEIC-bizonyítványt érdemes feltüntetned a CV-dben. Ezzel bizonyíthatod, hogy képes leszel a munkahelyeden angolul kommunikálni, és az önéletrajzod is ki fog emelkedni a többi közül. Ha azonban az állás betöltéséhez folyékony angol nyelvtudásra van szükség, ne tüntess fel a CV-dben 900 pontnál kevesebbről tanúskodó bizonyítványt. Ez esetben egyáltalán ne tüntesd fel a TOEIC-bizonyítványodat, mivel egy 785 és 900 pont közötti bizonyítvány gyengítené az önéletrajzod.

Ritkább, hogy valaki a TOEIC Speaking & Writing tesztet tegye le szakmai okokból, ám ha így döntesz, egy 360 vagy annál több pontos eredmény helyez majd téged a mesterszintű nyelvhasználók szintjére. Egy több, mint 360 pontról tanúskodó bizonyítványt mindenképp tüntess fel a CV-dben, de ügyelj rá, hogy egyértelmű legyen, hogy ez egy Speaking & Writing, nem pedig Reading & Listening teszt, mivel egy 360 pontos eredmény az utóbbi teszt esetében igen gyengének számítana.