Cambridge English

A Cambridge – valamint az IELTS – nyelvvizsgák mögött, a British Council-lel együttműködésben, a Cambridge English Language Assessment (korábbi nevén Cambridge ESOL) nevű nonprofit, cambridge-i székhelyű szervezet áll. 

Története

A Cambridge angol nyelvvizsga 1913-as létrejötte a Cambridge-i Egyetemhez köthető. Létrehozásakor a Cambridge ESOL egyetlen tesztet foglalt magába, melyet 12 órába tellett kitölteni. Húsz évet kellett várni, hogy egy második teszt is kerüljön az első mellé. Az idők során több, mint egy tucat teszt került be a Cambridge rendszerébe, melyek mindegyike más-más típusú nyelvtanulóra (gyerekek, fiatalok stb.), nyelvi szintre (kezdő, haladó stb.) vagy épp felhasználási területre (jog, pénzügy stb.) összpontosít. A tesztek szakterület szerinti elkülönülése a legfontosabb különbségtételi faktor a Cambridge, illetve más angol nyelvvizsgatípusok között. A Cambridge nyelvvizsgák azzal is kitűnnek a többi közül, hogy az általuk megszerzett bizonyítványok érvényességi ideje korlátlan. Sok angol nyelvvizsga eredménye ugyanis csak a teljesítést követő két évben érvényes.

Együttműködés

A Cambridge English Language Assessment is részt vett annak a CEFR-nek, azaz Közös Európai Referenciakeretnek a kidolgozásában, melyet Európa-szerte az idegen nyelvi kompetenciaszint meghatározására használatnak. Minden egyes Cambridge nyelvvizsga összhangban van a CEFR-rel. A Cambridge English együttműködik a British Council-lel   az IELTS adminisztrálásában, valamint az utóbbi évtizedben a Michigani Egyetemmel is az USA-beli angol nyelvi vizsgáztatás kidolgozásának területén.