IELTS listening

Az IELTS Listening, azaz hallás utáni szövegértési teszt az IELTS vizsga első része. A Listening teszt azonos az Academic és General Training változatok esetében. Az IELTS Listening teszt 40 percet tart, és különböző (brit, amerikai, ausztrál stb.) dialektusú beszélők szerepelhetnek benne. Az első 30 perc alatt a jelentkezők hangfelvételeket hallgathatnak meg, és választ kell adniuk néhány ezekhez kapcsolódó kérdésre. Az utolsó 10 percben a jelentkezők átmásolhatják válaszaikat a tesztfüzetből a vizsgalapra.

Kérdéstípusok

Az IELTS Listening tesztjének kérdései nem csak feleletválasztósak lehetnek. Lehetnek feleletválasztósak, de mondatkiegészítősek is, vagy bármilyen más, kézírást igénylő kérdések. Az IELTS Listening kérdései nyomtatva szerepelnek egy tesztfüzetben, olyan sorrendben, ahogyan a rájuk adandó válasz a felvételeken elhangzik. A vizsgázók számára ajánlott a kérdéseket még a felvételek elindulása előtt elolvasni, így a felvételek hallgatása során könnyebben kiszűrhetik a válaszokat. Minden felvétel csak egyszer hangzik el.

A teszt felépítése

Az IELTS Listening teszt négy részből áll. Az első két rész hétköznapi, a második két rész tudományos tematikájú.

Első rész – Párbeszéd

Második rész – Monológ

Harmadik rész – Párbeszéd

Negyedik rész – Monológ.

Pontozás

Az IELTS Listening teszt összesen 40 kérdést tartalmaz, melyek mindegyike 1 pontot ér. A végső pontszámod 0 és 40 között lesz, amely értéket azonban a rendszer átalakítja egy 0-tól 9-ig terjedő skála értékévé. Az IELTS Listening ugyanolyan súllyal számít a végső pontszám tekintetében, mint a többi részteszt.