IELTS reading

Az IELTS Reading, azaz olvasás utáni szövegértést felmérő teszt az IELTS nyelvvizsga második része, és összesen 60 percet tart. Az egyes feladatok nem időkorlátosak, így a vizsgázók maguk oszthatják be az idejüket, és szabadon választhatják meg a feladatok sorrendjét.

Kérdéstípusok

Az IELTS Reading teszt szövegekből és az ezekhez kapcsolódó kérdésekből áll. A kérdések lehetnek feleletválasztósak, rövid választ igénylők, behelyettesítősek vagy címkézősek. Mivel kézzel kell kitöltened a feladatlapot, az íráskép és a helyesírás is számít. Az amerikai és a brit helyesírás szerinti szavak is helyesnek számítanak, ám amint elkezdtél az egyik rendszer szerint írni, azt a rendszert kell folytatnod a teljes vizsga alatt.

A teszt felépítése

A két IELTS-vizsgatípus Reading tesztje eltér egymástól. Az IELTS Academic Reading tesztje három szöveget és hozzájuk kapcsolódó kérdéseket foglal magába. A három szöveg tudományos jellegű, azaz lehet egyetemi tankönyv, tudományos folyóirat vagy hasonló kiadvány részlete. A téma előzetes ismerete a feladatok megoldásához nem szükséges.

Az IELTS General Training Reading tesztje három részből áll. Az első rész olyan rövid szövegeket foglal magába, melyekkel a jelentkező angol nyelvű országokban találkozhat. A második rész két munkahellyel kapcsolatos szöveget tartalmaz. Ezek lehetnek állásajánlatok, szakmai e-mailek vagy szakmai továbbképzéssel kapcsolatos anyagok. Az IELTS General Training Reading tesztjének harmadik része egy hosszabb és részletesebb szöveget foglal magába, például egy újság- vagy folyóiratcikket.

Pontozás

Az IELTS Reading tesztjén 0 és 9 közötti pontszámot érhetsz el. Az IELTS Reading ugyanolyan súllyal számít a végső pontszám tekintetében, mint a többi részteszt.