TOEIC listening

A TOEIC Listening, azaz hallás utáni szövegértési tesztje a TOEIC Listening and Reading Test első része. A Listening rész 45 percet tart, és 100 feleletválasztós kérdésből áll. A legkisebb megszerezhető pontszám 5, míg a legnagyobb 495. A TOEIC Listening-en megszerezhető pontok megfeleltethetők a CEFR-skála A1-től C1-ig (de nem C2-ig) terjedő szintjeinek. A TOEIC Listening részt nem lehet a TOEIC Reading rész nélkül teljesíteni. A TOEIC Speaking and Writing teszt különálló teszt, melyet ugyanazon vagy más vizsgaalkalom során is teljesíteni lehet.

A teszt felépítése

A TOEIC Listening teszt 4 részből áll. A legtöbb diák szerint az első rész könnyebb, mint az utolsó.

A TOEIC Listening első része során a vizsgázók tíz képleírást kell összepárosítsanak tíz képpel. Ez a rész nagyjából 10 percet tart. A képek benne vannak a tesztfüzetben, a leírások azonban nem, azok csak hallott formában elérhetők.

A TOEIC Listening második része során a vizsgázók rövid kérdéseket vagy állításokat hallanak, majd ki kell választaniuk a rájuk adható adekvát válaszokat. Ez a rész 30 felvételből és 30 kérdésből áll. A kérdések és a lehetséges válaszok nincsenek benne a tesztfüzetben. Ezek csak a felvételen hallhatók.

A TOEIC Listening harmadik része alatt a diákok tíz párbeszédet hallgatnak meg, és mindegyik esetében három - azaz összesen 30 - kérdésre kell válaszolniuk. A párbeszédek és a hozzájuk kapcsolódó kérdések is a felvételen hallhatóak. A kérdések nyomtatott formában a tesztfüzetben is szerepelnek, ahogyan a rájuk adható 4 válaszlehetőség is. A válaszadásra nagyjából 8 másodperc áll a rendelkezésedre két egymást követő kérdés elhangzása között.

A TOEIC Listening negyedik része alatt a diákok tíz rövid monológot hallanak, majd mindegyik esetében három kérdésre válaszolnak. Ez szintén összesen 30 kérdést jelent. A harmadik részhez hasonlóan a kérdések ez esetben is hallható és nyomtatott formában is elérhetőek. A monológokat csak meghallgatni lehet. A kérdésekre adható négy-négy lehetséges válasz csak nyomtatott formában elérhető.

Stratégiák

A hangfelvételek a TOEIC Listening tesztek mindegyikében csak egyszer kerülnek lejátszásra. Amint elkezdődött, egy-egy felvétel teljes egészében, végig elhangzik, szünetek és ismétlések nélkül. Az előre meghatározott ritmus miatt fontos figyelned minden egyes felvételre, majd azonnal ki is kell választanod a helyesnek vélt választ, hogy tovább tudj haladni. Ne tölts el sok időt egy korábbi válasz mérlegelésével, nehogy lemaradj a következő felvételről!

E teszt során nem készíthetsz jegyzeteket. Az üresen hagyott helyek helytelen válaszoknak számítanak, így mindig érdemes tippelni, akkor is, ha nem vagy biztos a válaszban. A TOEIC-teszt hangfelvételeinek dialektusa amerikai, brit, kanadai vagy ausztrál angol lehet.