TOEIC reading

A TOEIC Reading, azaz olvasás utáni szövegértést felmérő teszt a TOEIC Listening & Reading teszt második része. A TOEIC olvasási része 75 perc (azaz hosszabb, mint a hallgatás utáni szövegértési teszt), és, akárcsak a hallgatás utáni szövegértési teszt, 100 feleletválaztós kérdésből áll. Az olvasási rész során megszerezhető pontszám 5 és 495 közé esik. A TOEIC olvasás utáni szövegértést felmérő tesztjén megszerezhető pontokat meg lehet feleltetni egy CEFR szerinti skála A1-től C1-ig (de nem C2-ig) terjedő szintjeinek. Mivel ez a teszt második fele, fontos, hogy képes maradj koncentrálni.

A TOEIC Reading tesztjét nem lehet a Listening teszt nélkül teljesíteni ugyanazon vizsgaalkalom során. A TOEIC Speaking and Writing teszt különálló entitás, melyet lehetőség van ugyanazon, vagy más vizsgaalkalom során teljesíteni, mint a Reading and Listening tesztet.

A teszt felépítése

Ahogyan a Listening teszt, úgy a TOEIC Reading teszt is négy részből áll. A legtöbb vizsgázó szerint a második rész a legkönnyebb, de a részek bármilyen sorrendben, bármilyen időbeosztással teljesíthetők.

A TOEIC Reading teszt első része során a diákoknak 40 hiányos mondatot kell kiegészíteniük. A mondatok nyomtatott formában szerepelnek a tesztfüzetben a rájuk adható 4 válaszlehetőséggel együtt. Sok TOEIC-vizsgafelkészítő szakember azt ajánlja, hogy gyorsan egészítsd ki azokat a mondatokat, amelyek esetében biztos vagy a válaszban, majd később térj vissza a kihagyottakra.

A TOEIC Reading teszt második része négy szöveget foglal magába, melyek mindegyikéből három szó hiányzik. Minden hiányzó szó esetében 4 lehetőség közül lehet választani. Azaz a második rész összesen 12 kérdést tartalmaz. A legtöbb vizsgázó szerint a TOEIC olvasási tesztnek ez a legkönnyebb része.

A TOEIC Reading teszt harmadik része 28 szövegértési kérdést tartalmaz. Összesen 7-10 szöveget kell elolvasnod, majd mindegyik esetében 2-5 kérdést megválaszolnod. Minden kérdés négy válaszlehetőséget kínál fel, melyek közül egy helyes. Sok vizsgázó nehéznek véli ezt a részt, mivel a szövegek viszonylag hosszúak. A gyors olvasás és szövegértés készsége nélkülözhetetlen e rész sikeres teljesítéséhez. A kérdéseket és a válaszlehetőségeket már a szövegek elolvasása előtt is áttanulmányozhatod, így célzottan leszel képes felkutatni a helyes válaszokat.

A TOEIC Reading teszt negyedik része hasonló a harmadik részhez, azzal a különbséggel, hogy két szöveget kell elolvasnod, és öt olyan kérdést kell megválaszolnod, amely mindkét szöveghez egyszerre kapcsolódik. A TOEIC olvasási teszt negyedik része tehát négy pár, azaz nyolc szöveget, és összesen húsz kérdést foglal magába.

Stratégiák

A TOEIC olvasási tesztek mindegyikében különösen fontos, hogy ne veszíts időt. A TOEIC-vizsgán a kihagyott válaszok hibás válaszoknak számítanak, így minden esetben érdemes tippelni, akkor is, ha nem vagy biztos az adott válasz helyességében. Ha szerencsés vagy, eltalálod a helyes választ. Ahogyan minden felelatválasztós feladat esetében, úgy itt is érdemes kizárnod egy-két lehetőséget, mely felől meg vagy bizonyosodva, hogy helytelenek, így növelheted a helyes tippelés esélyét.