TOEIC speaking

A TOEIC Speaking, azaz beszédkészség-felmérő teszt a TOEIC Speaking & Writing Test első része. A TOEIC Speaking Test 20 percet tart, és 11 szóbeli feladatból áll. A legkisebb megszerezhető pontszám 0, míg a legnagyobb 200. A TOEIC Speaking tesztet nem lehet a TOEIC Writing teszt nélkül teljesíteni. A TOEIC Listening & Reading Test különálló teszt, melyet ugyanazon vagy más vizsgaalkalom során is teljesíteni lehet.

A TOEIC Speaking teszt számítógépen zajlik, nem pedig egy beszédpartnerrel. A feladatokat elolvashatod vagy meghallgathatod, ezután fel kell vedd a válaszod. A válaszaidról készülő hangfelvételeket a rendszer elmenti, majd továbbítja az ETS-nek. A TOEIC Speaking eredményed attól függ, hogy mennyire folyékonyan beszéled az angolt, valamint hogy milyen pontos válaszokat adsz a feltett kérdésekre.

A teszt felépítése

A TOEIC Speaking teszt 6, megadott sorrendben megválaszolandó kérdéstípusból áll. A válaszokat sorban kell felvenned, a tesztet nem állíthatod meg, és nem térhetsz vissza egy kérdésre miután teljesítetted azt.

A TOEIC Speaking teszt első része során a vizsgázóknak két szöveget kell felolvasniuk. Mindkét szöveg láthatóvá válik a képernyőn, ezeket hangosan fel kell olvasnod. 45 másodperced van felkészülni, majd 45 másodperced felolvasni egy-egy szöveget. A megszerezhető pontszám 0 és 3 között változik annak függvényében, hogy milyen kiejtéssel, intonációval és hangsúlyozással olvastad fel a szövegeket. Ez az első két kérdés.

A TOEIC Speaking teszt második része során egy képernyőn megjelenő képet kell leírnod. 30 másodperced van felkészülni, majd 45 másodperced részletesen leírni a képet. A megszerezhető pontszám 0 és 3 között változik annak függvényében, hogy milyen kiejtéssel, intonációval és hangsúlyozással írtad le a képet, valamint hogy milyen nyelvtani tudásról és szókincsről tettél tanúbizonyságot. Ez a harmadik kérdés.

A TOEIC Speaking teszt harmadik része során a vizsgázó három, hétköznapi témájú kérdést kap. Például: "Hová szoktál járni nyaralni?" Az első két kérdés megválaszolására 15-15, a harmadikéra 30 másodperc áll a rendelkezésedre. Nincs külön felkészülési idő. A pontszám ez esetben is 0 és 3 között változik. Ez a negyedik, ötödik és hatodik kérdés.

A TOEIC Speaking teszt negyedik része hasonló a harmadik részhez, azzal a különbséggel, hogy ez esetben a vizsgázó háttérinformációt is kap, és három ezzel kapcsolatos kérdésre kell választ adnia. Például megjelenhet a képernyőn egy esemény plakátja, és a kérdés vonatkozhat arra, hogy mikor lesz az esemény, vagy ki fog beszédet mondani. A háttérinformációt szolgáltató anyag a kérdések megválaszolása alatt is látható marad. 30 másodperc áll a rendelkezésedre a háttérinformáció tanulmányozására, majd 15-15 másodperc az első két, és 30 másodperc az utolsó kérdés megválaszolására. A kérdésekre egyenként 0-3 pontot kaphatsz. Ez a hetedik, nyolcadik és kilencedik kérdés.

A TOEIC Speaking teszt ötödik része során meg kell hallgatnod egy felvételt, amely leír egy problémát, majd javaslatot kell tégy a probléma megoldására. Miután elhangzott a problémát bemutató felvétel, 30 másodperced van előkészíteni, majd 60 másodperced elmondani a válaszod. Fontos, hogy a válaszodból kitűnjön, hogy megértetted a problémát, és valós megoldást kínálsz arra. A megszerezhető pontszám e feladat esetében 0 és 5 között van. Ez a tizedik feladat.

A TOEIC Speaking teszt ötödik része során egy ismerős témájú hangfelvételt kell meghallgatnod, majd kifejtened a véleményed a témával kapcsolatban. 15 másodperced van felkészülni, majd 60 másodperced kifejteni a választ. A megszerezhető pontszám e feladat esetében is 0 és 5 között van. Ez a tizenegyedik feladat.

Stratégiák

Amennyiben nem válaszolsz, vagy saját anyanyelveden válaszolsz egy kérdésre, úgy az 0 pontnak számít, úgyhogy mindig érdemes valamit mondanod angolul, akkor is, ha a válaszod bizonytalan vagy részleges. Még így is van esélyed egy-két pontot szerezni. Ügyelj arra, hogy nyugodtan és értetően beszélj, és teljes választ adj a kérdésre. A válaszaidat elbíráló személy nem tartózkodik egy helyiségben veled, úgyhogy a gesztikuláció és a mimika nem segíthet neked a mondanivalód megértetésében.