TOEIC writing

A TOEIC Writing, azaz szövegalkotási teszt a TOEIC Speaking & Writing Test második része. A TOEIC Writing teszt egy órát tart, és nyolc írásbeli feladatot foglal magába. A legkisebb megszerezhető pontszám 0, míg a legnagyobb 200. A TOEIC Writing tesztet nem lehet a TOEIC Speaking teszt nélkül teljesíteni. A TOEIC Listening and Reading Test különálló teszt, melyet ugyanazon vagy más vizsgaalkalom során is teljesíteni lehet.

A TOEIC Writing tesztet papír helyett számítógépen kell teljesíteni. Miután megkapod az írásbeli feladatokat, be kell gépelned a rájuk adandó választ. A válaszodat a rendszer lementi, majd továbbítja az ETS-nek. A TOEIC Writing eredménye attól függ, hogy milyen pontosan és figyelmesen használod az angol nyelvtudásod az írásbeli kommunikáció során.

A teszt felépítése

A TOEIC Writing teszt három részből áll, amelyeket a megadott sorrendben kell teljesíteni.

A TOEIC Writing teszt első része során a vizsgázók megtekintenek egy képet, majd írniuk kell egy a képhez kapcsolódó mondatot, melynek tartalmaznia kell két megadott szót vagy szókapcsolatot. Öt kép van, egyenként 2 megadott szóval. Nyolc perc alatt kell megírnod az öt mondatot. Az említett nyolc perc alatt lehetőséged van előre- illetve visszalépni a teszt ezen részében. Minden mondatra 0-3 pontot kaphatsz a nyelvi helyesség és a megadott szavak indokolt és helyes használatának függvényében. Ez az első öt kérdés.

A TOEIC Writing teszt második része során a vizsgázóknak egy megadott e-mailre kell válaszolniuk. Két ilyen feladat van, mindegyik esetében tíz perc van szánva a válaszadásra. A feladatok bizonyos utasításokat is magukban foglalnak a választ illetően, például kérhetik, hogy foglalj az általad megírandó e-mailbe legalább két kérdést. Fontos, hogy kövesd ezeket az utasításokat. Amint belekezdtél a második feladatba, már nem léphetsz vissza az elsőre. Minden kérdés esetében 0-4 pontot szerezhetsz a nyelvi helyesség és az üzenet helyes megszerkesztettsége alapján. Ez a hatodik és a hetedik kérdés.

A TOEIC Writing teszt harmadik része során véleménykifejtő esszét kell írnod egy megadott témában. A téma nem kíván semmilyen előzetes ismeretet. 30 perced van felkészülni, megírni és átolvasni az esszét. Az elérhető pontszám 0 és 5 között van, annak függvényében, hogy mennyire világos az érvelésed, milyen a nyelvhasználatod és a szókincsed, valamint mennyire jól szerkesztett az esszéd. Ez a nyolcadik kérdés.

Stratégiák

Amennyiben nem válaszolsz, vagy saját anyanyelveden válaszolsz egy kérdésre, úgy az 0 pontnak számít, úgyhogy mindig érdemes valamit írnod angolul, akkor is, ha a válaszod bizonytalan vagy részleges. Még így is van esélyed egy-két pontot szerezni. Tartsd szem előtt, hogy a TOEIC Writing teszten angolul kell gépelned, így ha megtanulsz QWERTY billentyűzetkiosztással írni, az segítségedre lehet az időmegtakarítás terén.